Akkor ez eldőlt: tényleg többet fizethetnek mostantól a magyarok, ha így utaznak

hvg.hu2022. szeptember 21. 12:02

Könnyen lehet, hogy a légitársaságok valóban áthárítják az utasokra a magyar kormány által bevezetett különadót, ugyanis ezt nem tiltja semmilyen törvényi szabályozás. Erre hívta most fel a figyelmet az Európai Bizottság – írja a HVG.

Ujhelyi István MSZP-s európai parlamenti képviselő tette fel azt a kérdést a közlekedésért felelős uniós biztosnak, hogy van-e bármi akadálya annak, hogy a légitársaságok az utasokra hárítsák a Magyarországon rájuk kivetett különadót. Adina Valean biztos megerősítette, hogy a hatályos rendelet egyetlen rendelkezése sem tiltja ezt a légitársaságoknak. Az uniós légitársaságok szabadon dönthetnek a viteldíjakról, ehhez pedig annyit várnak el, hogy kövessenek bizonyos átláthatósági követelményeket. Az adók áthárítása nem szerepel ezek között.

A hatályos rendelet szerint a társaságoknak tájékoztatniuk kell az utasokat a légi viteldíjra vonatkozó valamennyi feltételről. Ha valahol adóáthárítás történik, akkor a helyi fogyasztóvédelmi hatóság azt értékelheti, hogy a szerződési feltételekben megfelelően tájékoztatták-e az utasokat minderről.

Címkék:
utazás, unió, ryanair, repülés, légitársaság, különadó, rendelés, rendelet, utasok, uniós tagállamok,