Döntöttek a budapesti fürdők bezárásáról: így vészeli át a telet a Széchenyi, a Gellért, a Rudas

Pénzcentrum2022. szeptember 13. 08:44

A Budapest Gyógyfürdői és Hévízei vállalat az energiaválság ellenére nem készül a fürdői bezárására. Ehelyett bizonyos fürdőkben tovább emelik az árakat, takarékoskodnak az energiával, így egyes szolgáltatások kieshetnek, rövidülhet a nyitvatartás. A járvány időszaka alatt történt létszámleépítésekhez hasonló elbocsátási hullám sem várható.

Brutálisan megugrottak a fővárosi fürdőket és strandokat üzemeltető cég energia számlái - írja a Népszava. Idén több mint kétszeresét fizették ki az áramszámlákra, mint tavaly, és a következő év ennél is sokkal nehezebbnek ígérkezik. A decemberben lejáró energiaszállítói szerződés pótlására bekért ajánlatok az idei ár 3,5-szereséről szólnak. A gázhelyzet pedig még súlyosabb: a 2021-ben köbméterenként fizetett 74 forintos ár az idén 205,6 forintra nőtt. Az október elsejével induló új gázévben pedig már – nem tévedés – több mint 1300 forintot kell fizetnie a Budapest Gyógyfürdői és Hévízei (BGYH) Zrt.-nek minden köbméter földgázért, vagyis 18-szoros a drágulás. A cég energiaszámlái az idei 1,4 milliárd forintról 4 milliárdra nőhetnek jövőre.

A BGYH az elszálló energiaárak és az infláció ellenére nem készül fürdőbezárásra – válaszolta a lap kérdésére Szűts Ildikó, a cég vezérigazgatója. Azt nem tagadta, hogy bizonyos fürdőkben rövidülhet a nyitvatartás, illetve egyes szolgáltatásokat korlátozhatnak (pl. nem fűtenek fel minden szaunát). A társaság nem tervez létszámleépítést sem, holott erre a koronavírus-járvány miatt annak idején rákényszerült. 

Viszont megkerülhetetlen lesz a jegyáremelés – ismerte el a vezérigazgató. A főként külföldiek által látogatott Széchenyi és a Rudas fürdő jegyárait egyszer már emelték az idén 20 százalékkal, viszont az elsősorban külföldiek által látogatott történelmi fürdők továbbra is sokkal olcsóbban látogathatók a Nyugat-Európában megszokottnál. A BGYH saját hatáskörben hozott döntéssel szeptember 10-től 15 százalékkal emelte meg a Széchenyi, a Rudas és a Gellért fürdők hétvégi belépőinek árát. A magyar vendégek által inkább látogatott fürdőkben és strandokon az év második felétől átlagosan nyolc százalékkal emelték a jegyárakat.

Címkék:
gáz, utazás, Budapest, áram, turizmus, fürdő, gyógyfürdő, nyitvatartás, fürdők, energiaválság,