Hiába a reptéri káosz: a magyarok nem mondanak le az idei nyaralásról

Pénzcentrum2022. július 21. 12:31

Csaknem megduplázódott Európában a törölt repülőjáratok száma nyáron a tavaszi hónapokhoz képest, a kiszámíthatatlanság ellenére sokan választanak repülős nyaralást, Olaszország a legnépszerűbb úti cél az európai, köztük a magyar utazók körében is júliusban – mutatják a Kiwi.com adatai. Számottevően megnőtt az igény az olyan szolgáltatások iránt, amelyek segítséget nyújthatnak a járatkésések, - törlések vagy poggyásszal kapcsolatos galibák esetén.

Júliusban Olaszország után Spanyolországba, majd Görögországba repül a legtöbb honfitársunk. Olaszország tehát töretlenül tartja első helyét idén, és júliusban is ez a legnépszerűbb úti cél repülővel a Kiwi.com-on keresztül leadott foglalások alapján, holott a korábbi években Görögországba repült a legtöbb magyar. Az első és a második helyen nincsen eltérés a cseh, a lengyel és szlovák utazókhoz képest, ám ezekben az országokban a dobogó 3. fokára nem Görögország, hanem az Egyesült Királyság állhat az év legmelegebb hónapjában.

A foglalási és a keresési lista júliusra is eltérést mutat a Kiwi.com adatbázisában. Ha a keresési lista a vágyainkat fejezi ki, akkor Törökország különösen vágyott úti cél a magyarok körében, hiszen a keresési lista 1., 2. és 8. fokán is török városok állnak (Isztambul, Antalya és Izmir). Olaszországon belül Róma vezeti a városok listáját, az örök város a harmadik a keresési listán, Milánó pedig a negyedik. A görög főváros, Athén az ötödik a toplistán.

Az európai keresési lista eltér a mienktől: Amszterdam, Párizs és London állnak az élen, és görög városok a TOP20-as listában sem szerepelnek.

 

Nemcsak a reptereken uralkodó káosz, hanem az árak miatt is érdemes most egy kicsit előbbre tervezni. Míg a Magyarországról a Kiwi.com-on foglalva a jegyek átlagára júliusban 129 euró (szemben a tavaly júliusi 79 eurós átlagárral), addig augusztusra 127 euró, szeptemberre pedig 97 euró az átlagos repülőjegyár. Az európai repülőjegyárak hasonló tendenciát mutatnak: a repülőjegyek átlagára júliusra 145, augusztusra 138, szeptemberre pedig 109 euró.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Csaknem duplájára nőtt a repülőtársaságok által törölt járatok száma 2022 júniusában és júliusában az április-májusi adatokhoz képest Európában a Kiwi.com adatai alapján, a magyar adatok hasonló képet mutatnak. Az utasok által törölt utazások pedig minimálisan csökkentek ugyanebben az intervallumban. Az utasok egyre nagyobb érdeklődést mutatnak az olyan kiegészítő szolgáltatások iránt, amelyek segítséget nyújthatnak a járatok késése, törlése vagy a poggyász elvesztése esetén – mutatják a Kiwi.com adatai.

Az AirHelp Plus szolgáltatást hazánkból júliusi utazásra több mint kétszer annyian vették igénybe, mint áprilisban. Ez segítséget nyújt esetleges légitársasági kártérítési igény esetén, amennyiben járatkésés, -törlés vagy túlfoglalás történik. Másfélszeresére nőtt májushoz lépest a Blue Ribbon Bags igénybevétele, amely az elveszett vagy késve érkező poggyászok nyomon követését, illetve gyorsított visszaszolgáltatását segíti.

Címkék:
utazás, nyaralás, repülő, repülés, repülőtér, magyar,