Betett a vakációnak az infláció: rengeteg magyarnak csak álom idén a nyaralás

Pénzcentrum2022. július 17. 13:57

Rengeteg magyar fújta le a nyaralását a gazdasági helyzet miatt. Aki mégis elmegy nyaralni, az az étkezésen és az alkoholon spóról, de sokan úgy vannak vele: ha már elmennek nyaralni, akkor semmin sem hajlandóak spórolni.

A magyarok kétharmada kihagyja idén nyáron a nyaralást, a válaszadók negyedének pedig konkrétan az árak emelkedése, valamint az euró és a dollár drágulása írta át a terveit - derült ki a Publicus kutatásából, amelyet a Népszava megbízásából készítettek. Ráadásul a helyzet jelenleg még rosszabb lehet, mert a közvéleménykutatás június 30. és július 7. között készült, azaz még a kata-törvény és a rezsicsökkentés bejelentett módosítása eléőtt, és azóta újabb történelmi mélypontra zuhant a forint.

Akik a drágulás miatt voltak kénytelenek módosítani a nyaralásukon, a többség (58 százalék) úgy döntött, hogy az egész vakációt lefújja. 21 százalék rövidebb időre megy nyaralni, 14 százalék olcsóbb szállást választott, 9 százalékuk külföld helyett inkább itthon nyaral.

A válaszadók leginkább az étkezésen és a szálláson tudnak spórolni a nyaralás során, 8 százalék a kevesebb alkoholfogyasztásban látja a spórolás kulcsát, 46 százalék viszont ha már elmegy nyaralni, akkor semmin sem hajlandó spórolni. Még akkor sem, ha a megkérdezettek kétharmada szerint több mint tíz százalékkal drágább lett vakáció a forint mélyrepülése miatt.

Címkék:
étkezés, utazás, nyaralás, spórolás, árfolyam, forint, forintárfolyam, euróárfolyam,