A drágulás viheti csődbe a hazai szállásokat: rájár a rúd a magyar vendéglátósokra

Pénzcentrum2022. július 12. 11:13

A turizmus már-már kezdett volna talpra állnia Covid két éve után, azonban most újabb kihívással kell megküzdenie a szektornak: a hazai és a külföldi inflációval – írja a G7.

Itthon 15 éve nem látott rekordszinten van a drágulás mértéke, csak június átlagosan 11,7%-kal kellett többet fizetnünk, mint 2021 azonos hónapjában. Ráadásul a forint is nagyon rosszul teljesít a devizákkal szemben, amitől rögtön égbe szökik az importtermékek ára. A turizmus éppen most térne vissza a 2019-es közeli szintre a pandémia utána, azonban mindkét probléma keményen érintheti az ágazatot a közeljövőben. Ugyan a gyenge forint idevonzza a turistákat, az infláció viszont Európában mindenhol magas, a külföldi utazás pedig pont az, amiről először mondanak le az amberek, ha szűkebbre kell húzni a nadrágszíjat. A lap szerint ez komoly fenyegetést jelent a szállásadókra, ugyanis a turisták növekvő száma emiatt újra megcsappanhat.

A vendégforgalmi adatok egyelőre nem mutatnak visszaesést, bár ezek még csak májusig lekövethetőek. Ezekből egyébként most az derül ki, hogy az hozzánk érkező külföldiek száma megközelíti a 2019-es szintet, a legnagyobb forgalomnövekedés pedig a hosteleknél és a kempingeknél megfigyelhető.

Ezeken kívül népszerűek az apartmanok is, melyekben járványügyileg kisebb a kockázat amiatt, hogy nincs étterem vagy recepció az ilyen szállásokon. Tavaly év végére viszont mélypontot ért el az Airbnb-s lakások népszerűsége, ugyanis a járvány előtti csúcshoz képest 2021 végén már csak a felük üzemelt. A hazai szállások szintén megérzik, hogy sokan a magyarok közül a járvány után inkább külföldre utaznának, ugyanis a belföldi turisták hiányát megérzik a szállásadók.

Címkék:
forint, turizmus, járvány, külföld, drágulás, infláció, külföldi, szállás, belföldi turizmus, turisták, infláció mértéke,