Forró buszokon, villamosokon aszalódnak a magyar utasok: a légkondi csak álom marad

Pénzcentrum2022. július 7. 11:04

Az utazók egy része kifejezetten elégedetlen a tömegközlekedéssel a kánikula idején: néha lehetetélen megmaradni a járatokon. A jelenség nem csak az utasokat érinti, az elviselhetetlen hőség terhet ró a sofőrökre is, akik életekért felelnek. 

gyakorlatilag nincs olyan nyár, amikor ne kerülne szóba a tömegközlekedési eszközök belső hőmérséklete. Nem kényeskedésből, az elviselhetetlen meleg egészségügyi kérdés, emellett pedig Magyarországon – kevés kivételtől eltekintve – az utasok fizetnek a szolgáltatásért, így jogos elvárás lenne, hogy a közérzetre ártalmatlan körülmények között utazzanak. Ez nem mindig sikerül - számol be az rtl.hu cikke. 

Szalay Áron, a Közlekedő Tömeg Egyesület alapító tagja is, aki szerint az utóbbi években általánosságban semmilyen előremozdulás nem történt, inkább szigetszerű, kisebb sikerek vannak, új járművek forgalomba állításával. Egészen addig, míg működik rajtuk a légkondicionáló, ugyanis a civil szervezet tapasztalatai szerint úgy tűnik, hogy a karbantartás területén is hiányosságok mutatkoznak.

A buszok kevesebb, mint 40 százalékán működik elfogadhatóan a klíma, a trolibuszoknál és a villamosoknál valamivel jobb a helyzet, már amelyiken van ilyen berendezés, hiszen sok a régebbi típus, ahol nincs minek jól működnie. Nem látunk előrelépést sajnos

– mondta Szalay Áron. Tény, hogy a légkondicionált autóbuszok többsége nem bír el ezzel a kánikulával. Az új autóbuszok úgy-ahogy elboldogulnak, de a többség nem bírja ezt a terhelést, ami az elmúlt hetekben jelentkezett

Címkék:
kánikula, autóbusz, légkondi, forróság, karbantartás, utazók, forráshiány, utasok, buszok, légkondicionálók,