Sorra büntetik a magyar autósokat Horvátországban: ezért repülhet a több százezres csekk

Pénzcentrum2022. június 5. 11:35

Azoknak, akik az autós utazást választják Horvátországba, a közlekedési szabályok megszegése esetén a helyszíni bírság tartogathat meglepetéseket, így jobb alaposan felkészülni a szabályokra.

A horvátországi nyaralás megtervezésénél a közlekedési szabályok átfutása is rendkívül fontos, az utazás sokkal nyugodtabb lesz, ha a sofőr tudja, mire számíthat a határ túloldalán - írja a Femina cikke.

A sebességhatárok alapvetően megegyeznek a magyarországi KRESZ-szabályokban rögzítettekkel: autópályán 130 kilométer/óra, gyorsforgalmi úton 110 kilométer/óra, lakott területen belül 50 kilométer/óra, egyéb úton 90 kilométer/óra a felső határ. Különbség, hogy a 24 évnél fiatalabb vezetők és két évnél frissebb jogosítvánnyal rendelkezők autópályán maximum 120 kilométer/órával, gyorsforgalmi úton 100 kilométer/órával, egyéb úton 90 kilométer/órával haladhatnak. Megszegése esetén minimum 500 kuna a bírság, 26 ezer forint 

A megengedett véralkoholszint maximum 0,05% lehet. Ez nem mindenkire vonatkozik, a 24 év alattiak és a friss jogosítvánnyal rendelkezők számára teljes az alkoholtilalom. 

Bár itthon is kötelező felvenni a láthatósági mellényt, ha lakott területen kívül, éjszaka vagy korlátozott látási viszonyok közepette száll ki az ember az autóból, és tartózkodik az úttesten, az útpadkán, amennyiben csak a csomagtartóból hiányzik, nem büntetnek érte. Horvátországgal ezzel szemben kötelező felszerelésnek számít az autóban.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Közúti baleset esetén minden esetben fontos a helyszínen maradva megvárni a rendőrség kiérkezését. A hely elhagyása szabálysértésnek minősül, és akár 3000-7000 kuna büntetést is kiszabhatnak, ami 156 ezer- 364 ezer forint.

12 éves kor alatti gyerek nem ülhet az anyósülésen, 5 éves korig pedig gyerekülés használata is kötelező, a hátsó ülésen. A szabály áthágása is magával vonhat 500 kuna büntetést, ami 26 ezer forint.

Címkék:
közlekedés, forint, kresz, horvátország, határ, szabály, kuna, autópályán,