Pörög az előfoglalási szezon: rekordokat dönthetnek a magyar szállások az idén

Pénzcentrum2022. május 20. 09:34

Egyelőre rekordokat döntöget a nyári szállásfoglalási láz, olyannyira, hogy várhatóan többen utaznak az idén, mint 2019-ben. A Balaton verhetetlen, minden harmadik foglalás oda szól - derül ki a VG cikkéből.

Az eddigi foglalások alapján időarányosan egyelőre rekordokat döntöget a belföldi szálláspiaci forgalom, többen utaznak, mint 2019-ben, még a magasabb árak ellenére is– közölte az oldal érdeklődésére a Szallas.hu sajtószóvivője, Kelemen Lili. Bár a nyárra érkező foglalások száma egyelőre biztató, nehéz megjósolni, hogy a további infláció, az áremelkedések – például az üzemanyagé és az élelmiszereké – hogyan hatnak az idei nyárra, hiszen a vendégek várhatóan kevesebbet tudnak utazásra fordítani, ha a mindennapos kiadásaik nőnek.

Várhatóan a pünkösd és a nyár, sőt a kora ősz is kiemelkedő lehet a szállásfoglaló oldal adatbázisa szerint. A tavalyi lezárt foglalások bruttó összértékének az 50 százaléka már beérkezett, annak ellenére, hogy a foglalások számának körülbelül harmadánál járunk – fogalmazott Kelemen Lili. Továbbra is a Balaton lesz a top régió a nyaralók körében, a honlapon leadott minden harmadik nyári foglalás ide szól. 

Bár foglalások számában a Balaton az abszolút győztes, százalékosan a Tisza-tó iránt nőtt legnagyobb arányban a kereslet.Összességében viszont ez nem borította fel a piacot, miután a tisza-tavi foglalások az összes foglalás 1 százalékát teszik ki. A szállások átlagára a Tisza-tónál sem nőtt a tavalyihoz képest számottevően, az 1,8 százalékos növekedés révén 8,4 ezer forint lett, ezen belül a hoteleké 12,4 százalékkal 17 ezer forintra csökkent, az apartmanok, vendégházak és panziók kategóriájában pedig 5,7 százalékkal nőtt, idén 7,9 ezer forint.

Címkék:
utazás, nyaralás, Balaton, drágulás, szállás, foglalás, tisza, tisza-tó,