Brutális, ami a magyar szállodákkal történik: ennyi hely zárt be három év alatt

Pénzcentrum2022. május 18. 10:28

A két éve kitört világjárvány, az utazási korlátozások miatt a magyarországi szállodák egynegyede megszűnt egy három éves periódust vizsgálva. A válságot leginkább Jász-Nagykun-Szolnok megye, illetve a Balaton környéke érezte meg.

2019 márciusában még 945 szálloda szerepelt a KSH statisztikáiban, idén tavaszra ez a szám már csak 719 volt, vagyis a hazai szállodák negyede, 226 hely bezárt a járvány miatt - derül ki a 444.hu összegzéséséből. A statisztikákból lekövethető, hogy megyik megyékben volt a legnagyobb a lemorzsolódás: Jász-Nagykun-Szolnok megyében 10 hely zárt be, aztán következik a Balaton és maga Somogy megye, ahol 50 szállodából csak 31 élte túl a hosszú bezártságot.

Elterjedt volt az a nézet, hogy a fővárosban volt a legnagyobb a veszteség a szállodaipar szereplőinek, de az adatokból jól kivehető, hogy ez csak az árbevétel esetében volt így. A budapesti szállodák jó része azért elég tőkeerős tudott maradni, hogy ne kelljen végleg bezárniuk.

A lap szállodaipari forrása megjegyzi, hogy a hatalmas bezárási hullámnak számos oka lehet: az átmeneti felújítások, a munkaerőhiány vagy a költségnövekedés is mind szerepet játszhattak, de a járványhelyzet miatt bevezetett kormányzati mentőcsomag sem segített mindenkinek.

 

Címkék:
szálloda, turizmus, mentőcsomag, szállodák,