Sorra mondanak fel a BKV beszállítói: veszélybe kerülhet a 3-as metró felújítása is?

Pénzcentrum2022. május 12. 08:29

Több beszállító is felmondta a szerződését az elmúlt időszakban a BKV-val: összesen 36 üzleti partner döntött így április végéig a Népszava információi szerint. A helyzet a 3-as metró működésére és felújítására is hatással lehet, mert az Ukrajnából érkező acélt nehezen és drágán lehet pótolni, ami akadályozza a felújítást.

A BKV megerősítette a hírt, miszerint idén április végéi 36 szerződést mondtak fel a közlekedési vállalat üzleti partnerei. Ez pedig éves szinten több tízmilliárd forintos többletkiadást fog jelenteni, ráadásul a 2022-es költségvetésüket eleve 26 milliárd forintos veszteséggel tervezték. Ez pedig csak a hab a tortán: a BKV-nak ugyanis a még meglévő partnereivel is folyamatosan újra kell tárgyalnia a szerződéseket, hiszen az orosz-ukrán háború miatt a beszállítók többsége 30-50 százalékos felárat is elkér.

A Népszava cikke szerint pedig a válságos helyzet a 3-as metró működésére és felújítására is hatással lehet, hiszen a korábban Ukrajnából érkező acélt nehezen és drágán lehet pótolni, ami akadályozza a felújítást. Ráadásul ezen a vonalon orosz szerelvények közlekednek, amiknek a karbantartásához továbbra sem érkezik orosz alkatrész és szerelvény.

A BKV mindeközben azzal nyugtat mindenkit, hogy a „a felújítási szerződésben jelentős alkatrész átadása szerepelt, amelyekből egyelőre megoldható a járművek üzemeltetése”.

Címkék:
bkv, metró, orosz, alkatrész, metrófelújítás, orosz-ukrán válság, orosz-ukrán krízis, orosz-ukrán háború,