Végleg vége az olcsó dunai hajózgatásnak? Idén sem indulnak újra a BKV járatai

Pénzcentrum2022. május 9. 09:42

Egyetlen komp maradt a Fővárosi Önkormányzat nagyszabású hajózási álmaiból. A BKV 2022-ben ugyanis csak a Csepel-Királyerdő és Soroksár, Molnár-sziget között közlekedő révvel számol –  derült ki a Népszava cikkéből.

Nagyjából félmilliárd forintos európai uniós támogatással indult el a BKV menetrend szerinti hajóközlekedése 2013-ban, de a hétéves támogatási ciklus sem volt elég arra, hogy a fővárosiak tömege hajózásra váltson. Így mára egyetlen komp maradt a fővárosi nagyszabású hajózási álmaiból, a Népszava értesülései szerint a BKV idén csak a Csepel-Királyerdő és Soroksár, Molnár-sziget között közlekedő révvel számol.

A hajók korábban megálltak többek között az Árpád hídnál, a Margitszigeten, a Jászai Mari téren, a Várkert bazárnál, de tulajdonképpen átkelőhajóként is működtek a Kossuth tér és a Batthyány tér között. A BKK azonban már 2015-ben azon az állásponton volt, hogy az eredeti cél „miszerint a hajózás váljék a közösségi közlekedés integráns részévé, a hivatásforgalmú közlekedés teljes értékű eszközévé nem teljesült”. 

2020 végén aztán lejárt az uniós támogatási szerződésben vállalt szolgáltatási idő is, így már semmi sem szorította a fővárost a folytatásra, majd 2021-ben a járvány és a kormányzati elvonások miatt az átmeneti szüneteltetés mellett döntöttek. „Ez most állandósulni látszik, hiszen az idén sem rendelték meg ezt a közszolgáltatást a BKV-tól” – írja a lap.
 

Címkék:
közlekedés, bkk, bkv, menetrend, hajó, margitsziget, tér,