Drasztikusan megdrágulhat ezeknek a lakásoknak a bérlése Budapesten: a háború tehet erről is?

Pénzcentrum2022. április 13. 12:26

2021 második felében stabilizálódott a belvárosi kiadó ingatlanok piaca, sőt, kijelenthetjük, hogy a 2019-ben tapasztalt árakat is elérte a bérbeadó lakások árai. A keresleti - kínálati viszonyok hosszú idő elteltével ismét stabilizálódtak. A kiadó ingatlanok árai nagyjából a 2018-as években látottakhoz kezdenek közelíteni.

Az orosz-ukrán háború kitörése és az ebből fakadó menekülthullámmal a belvárosi kiadó lakások piaca is tempót váltott - közölte a Central Home. Hasonlóan ahhoz a jelenséghez, ahogyan évekkel ezelőtt elkezdődött az AIRBNB hullám (a hosszútávon kiadó lakásokat kivették a piacról és a rövidtávú kiadást preferálták a tulajdonosok) ugyanaz tapasztalható most is az ukrán menekültek csoportja kapcsán.

Sokan, reménykedve a helyzet mielőbbi normalizálódásában nem mennek túl távol Ukrajnától és 3-4 hónapra keresnek bérbevehető ingatlanokat - írták. Eddigi meglátásaik szerint jelentős lakásmennyiséget vettek ki a piacról ilyen rövidtávú konstrukcióban. Értelemszerűen olyan ingatlanokat keresnek erre a néhány hónapra, amely minden felmerülő igényüket kielégíti, hiszen sokan csak néhány táskával, autóval és a legszükségesebbekkel érkeztek, hátrahagyva szinte teljesen az eddigi életüket.

Egyelőre két dominánsabb réteget figyelhettek meg a belvárosban elsősorban a bérlésre szánt budget alapján: aktív a kiadó lakások belvárosi piacán az a csoport, akik inkább a magasabb kategóriájú, 2 hálószobás, exkluzívabb kivitelezésű 1500-2500 € között elérhető lakásokat keresik. Az aktuális kereslet nagyobb része viszont a 3-4 hálós 1000-1500€ között kivehető lakásokat kereste, vette bérbe.

A koronavírus omikron variánsának megjelenésével nem változtatott az országok magatartása (sőt, sok esetben lazábbak lettek a korlátozások vagy egyenesen feloldották azokat). Valószínű, hogy nyáron a háború nem befolyásolja érdemben az emberek nyaralási szokásait, a cég szerint a budapesti, belvárosi AIRBNB aktívan újraindul, ennek a jeleit már látták 2021 novembere óta.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A fentiekben leírtak valószínűsítik, hogy nyár végén, amikor új szezon és roham kezdődik kiadó budapesti lakások piacán várhatóan az ingatlanbérbeadási értékek drasztikusan fognak emelkedni, mivel a kínálat sokkal szűkebb lesz mint az előző években tapasztalható volt, ugyanolyan vagy magasabb kereslet mellett.

Címkék:
otthon, lakás, albérlet, lakásbérlés, airbnb, ukrán, orosz, lakások, háború, orosz-ukrán háború,