Továbbra is vergődik a magyar turizmus: meg se közelíti a járvány előtti szintet

Pénzcentrum2022. március 17. 19:34

A belföldi vendégek által a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött éjszakák száma – elsősorban a járványügyi korlátozások bevezetése miatti alacsony bázis következtében – 2022. januárban 2021 azonos hónapjához viszonyítva közel négy és félszeresére nőtt, azonban 32%-kal elmaradt a Covid19-járvány kitörése előtti, 2019. januári értéktől. A külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma hét és félszeresére emelkedett, de még így is 43%-kal kevesebb volt a 2019. azonos időszakinál. [1] A nyaralóhajók adatait adatvédelmi okokból nem közöljük. A magán- és egyéb szálláshelyek nem tartoznak a kereskedelmi szálláshelyek közé. Az egyéb szálláshelyek a nem magánszemélyek által üzemeltetett, jellemzően a magánszálláshelyeknél nagyobb kapacitású szálláshelyeket jelentik, ilyen például egy társasházban több lakás rövid távú bérbeadása egy üzemeltető által.

2022. januárban az előző év azonos hónapjához képest a belföldi vendégek száma több mint hatszorosára, a vendégéjszakáké közel négy és félszeresére növekedett. A vendégek száma 225 ezer, az eltöltött vendégéjszakáké 504 ezer volt. Az éjszakák 80%-át szállodákban töltötték, ezek száma az egy évvel korábbihoz viszonyítva mintegy öt és félszeresére emelkedett. A panziókban és a közösségi szálláshelyeken a forgalom csaknem kétszeresére nőtt a tavaly januárihoz képest. A legnépszerűbb turisztikai régió a Budapest–Közép-Duna-vidék volt, ahol a belföldivendég-éjszakák valamivel több mint ötödét regisztrálták.

A külföldi vendégek száma közel kilenc és félszeresére, a vendégéjszakáké hét és félszeresére emelkedett az egy évvel korábbi adatokhoz képest. A szálláshelyekre érkezett 170 ezer vendég összesen 447 ezer vendégéjszakát töltött el. A vendégéjszakák 87%-át szállodában töltötték, ez közel nyolc és félszeres bővülés 2021 januárjához képest. A legnépszerűbb turisztikai régió a Budapest–Közép-Duna-vidék volt, ahol a külföldivendég-éjszakák közel kétharmadát regisztrálták.

 

Címkék:
utazás, szálloda, turizmus, ksh, turista, szállás, január, belföldi turizmus, vendégéjszaka,