Ez már az alagút vége? Bizakodhatnak a magyar vendéglátósok

Pénzcentrum2022. március 16. 19:02

Az egy évvel ezelőtti alacsony bázishoz képest, amit a második hullám elleni védekezések korlátozó hatása okozott, januárban 67,1 százalékkal nőtt a vendéglátás forgalmának volumene, 85,1 százalékkal pedig az árbevétele, míg a két évvel ezelőttihez képest az árbevétel 1,4 százalékkal volt magasabb.

A következő hónapokban folytatódhat a vendéglátói szektor helyreállása, azonban az orosz-ukrán háború miatti óvatosság némileg fékezheti a kilábalást. A második és harmadik járványhullám ellen hozott tavaly év eleji korlátozó intézkedések miatt az idei első negyedévben látványos növekedést mutathat a vendéglátás a visszaeső bázis miatt.

Azonban a teljes helyreálláshoz a nemzetközi turizmus helyreállása is szükséges, ami csak fokozatos lehet. Ennek megfelelően a vendéglátás helyreállása leginkább a belföldi turizmus által kiemelten érintett területeken látványos, míg a külföldi vendégek által domináns területeken még elmarad. A korlátozások szinte teljes feloldása élénkítheti az európai turizmust, azonban a kilátásokat rontja a háború miatti óvatosabb magastartás, valamint az energia és élelmiszerárak drasztikus emelkedése, ami érdemben ronthatja a vásárlóerőt. Az Európán kívüli vendégek fogadása jóval lassabban állhat helyre.

Nagyobb hazai sportrendezvények már jelentősebb számú külföldi nézőt vonzottak, csakúgy, mint egyes őszi nagyrendezvények, amelyek szintén növelték a külföldiek itthoni fogyasztását. Ugyanakkor számos tömegfesztivál tavaly még elmaradt, így az ebből származó vendéglátóhelyi forgalom tavaly még kiesett, azonban ha idén a járványhelyzet javulásának köszönhetően megrendezésre kerülnek, a harmadik negyedévben is meredeken javulhat a szektor teljesítménye. A vendéglátás ugyanakkor számos nehézséggel szembesült az elmúlt időszakban, egyrészt a fokozott munkaerőhiány miatt jelentősen emelni kell a béreket, másrészt az elszálló energiaárak és egyes élelmiszerek árai miatt elkerülhetetlennek tűnik a kétszámjegyű áremelkedés.

Címkék:
turizmus, vendéglátás, vendéglátóhely, vendégéjszakák, szektor,