Óriási tömegek a kormányablakokban, hivatalokban: mindenki erre a fontos dokumentumra vár

Pénzcentrum2022. március 4. 10:02

A Belügyminisztériumi adatok alapján a hét elején négyszer többen akartak útlevelet csináltatni, mint az előző hónapokban.  

A 2019-es, járvány előtti időszakban átlagosan 1500-2000 darab útlevéligénylés volt naponta, ez a járvány idején lecsökkent 1200-1500-ra. Miután megjelent az év végén a kormányrendelet, amely kimondta, hogy csak június végéig lehet használni a lejárt okmányokat is, 2200-2300-ra emelkedett a napi igénylések száma.

Ehhez képest most hétfőn, február 28-án, az orosz-ukrán háború ötödik napján már 9800 kérelmet nyújtottak be, kedden ez a szám már csak 7200 volt. A belügyminisztérium szerint „ezek a számok önmagukban alkalmatlanok messzemenő következtetések levonására, hosszabb időszakot érdemes vizsgálni”.

A Népszava szerint Budapesten az I., III., IV., V. és XXI. kerületi okmányirodákban szerdán már csak május végére lehetett időpontot foglalni útlevéligényléshez. A központi okmányirodában legkorábban júniusra, a XII. kerületiben már minden hely foglalt, ameddig a rendszer ellát.

Címkék:
Budapest, útlevél, magyarország, okmányiroda, június, útlevéligénylés,