Idén sokba fájhat a közkedvelt magyar népszokás: ennyiből jön ki egy hagyományos busó-maszk

Pénzcentrum2022. február 14. 08:15

A mohácsi busójárás a farsanghoz kötődő népszokás, egyfajta téltemető vigasság. 2009 óta az Unesco szellemi öröksége, 2012 óta hungarikum. A busójelmezek és maszkok játsszák a legnagyobb szerepet a felvonuláson, amit idén február 24. és március 1. között rendeznek meg. Ennek apropójából beszélgetett a HelloVidék Baráth Gábor maszkfaragó mesterrel, aki beavatott a busók titkaiba.

Tavaly a mohácsi önkormányzat a turizmus számára nem szervezte meg a járványhelyzet miatt a hagyományos busójárást, de a beöltözni vágyó busócsoportokat ez az intézkedés nem tartotta vissza, ők - szabályosan - maszkjaikban végigmasíroztak Mohácson, és temették a telet.

Idén már senkinek nem kell távol maradnia ettől a rendkívül látványos és érdekes népszokástól, ami 2009 óta az Unesco szellemi öröksége, 2022-ben pedig február 24-től március elsejéig tart Mohácson. Ennek apropóján beszélgetett a HelloVidék Baráth Gáborral, a népművészet ifjú mesterével, aki nemcsak fafaragóként, okleveles építészként és szobrászként részesült már számos elismerésben, de busómaszkot készítő fafaragóként is több díjat kapott, 2019-ben pedig a népművészet ifjú mestere lett.

A most is Mohácson lakó Baráth Gábort már gyermekkorában lenyűgözte a sokacok ünnepsége, a poklade, magyarul a busójárás. „Busójáráskor minden megtörténhet” – mondja mosolyogva. Kezdetben a fejére harisnyát kötő, zsákjából hamut szóró jankele figuraként csatlakozott a forgataghoz. Első, fából faragott busó maszkját egy szomszédjától kapta, félkészen.

Bognárként dolgozó dédapámtól maradt néhány favéső és gyalu, az álarcot az ő szerszámaival, gondos és precíz munkával alakítottam a saját ízlésemre

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

- emlékszik vissza a kezdetre. Egy évvel később, tizenkét esztendősen már teljesen önállóan készített maszkot viselt.

A Hellovidék cikkéből többek között az is kiderül, mennyibe kerülnek Gábor maszkjai.

Címkék:
szakma, szakmunka, szakmunkás, hellovidék, népszokás, hagyományőrzés,