Veszélyben a Balaton: nemcsak a víz minősége, hanem még a levegő sem a régi a magyar tengernél

Pénzcentrum2022. február 6. 09:02

Folyamatosan romlik a balatoni nádasok minősége – derült ki a 2020-as adatok alapján készült legfrissebb balatoni nádtérképből. A nádasok pedig nemcsak az állatoknak nyújtanak búvó- fészkelőhelyet, fontos részei a balatoni ökoszisztémának, tisztítják a vizet és a levegőt. A szakértői vélemény szerint sürgős beavatkozásra lenne szükség.

A most elkészült balatoni nádtérkép alapjául szolgáló infravörös és valódi színes, nagyfelbontású légi felvételek 2020 szeptemberében készültek. A különböző növényzetet és a különböző minőségi osztályba tartozó nádasokat egy digitális növénytérképező szoftverrel határolták le. Emellett számos terepbejárást is tartottak – mondta el Pomogyi Piroska hidrobiológus az InfoRádiónak.

A szakértő szerint a legfontosabb minőségrontó tevékenységek kivétel nélkül az emberre vezethetők vissza: a stégek, bejárók, feltöltések és nyiladékok felszabdalják a nádasokat, nagyobb teret engedve a hullámzás okozta növénykárosításnak is. Ráadásul az ember által kivágott nyiladékoknál rögtön megjelennek az invazív, az idegenhonos növény- és állatfajok – emelte ki.

Az 1200 hektár körüli nádas a jogi partvonalon viszonylag állandónak tekinthető, de a parti területeken jelentősen nőtt a nádasok területe a 2015-ös állapotokhoz képest, köszönhetően a Balaton magasabb vízszintjének. Az első osztályú nádasok területe ugyanakkor az elmúlt 20 évben a harmadára csökkent a jogi partvonalon belül, ellenben a szárazföld felől egyértelműen javult a nádasok minősége.

A hidrobiológus szerint a legújabb nádtérkép alapján veszélyben van a Balaton, és azonnali beavatkozásra lenne szükség.

Hangsúlyozta: a nyílt víz minősége fürdésre, ivóvízkivétre, illetve üdülésre csak abban az esetben lesz alkalmas hosszú távon, ha a nádasok "meg tudják fogni" a külső terheléseket. A nádasok nemcsak egy komplett ökoszisztémát jelentenek, hanem tisztítják a levegőt is, és ha ez megszűnik, akkor a levegőminőség is egészen más lehet a Balaton térségében.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Balaton akkor marad meg Balatonnak, ha a nádasa is jó minőségű és ép

– hívta fel a figyelmet.

Címkék:
utazás, Balaton, magyarország, vízminőség, , levegőminőség,