Odacsapnak az elektromos rollereknek: már készül a szigorítás Magyarországon

Pénzcentrum2021. szeptember 6. 10:30

Révész Máriusz, az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos tisztázó egyeztetést kezdeményezett a Belügyminisztériummal, az Innovációs és Technológiai Minisztériummal valamint a rendőrséggel az elektromos rollerek használatáról.

A problémát az okozza, hogy az elektromos rollert nem ismeri a hatályos KRESZ, így erre vonatkozóan semmiféle szabályozást nem is tartalmaz az. A rendőrség segédmotoros kerékpárként kezeli, így volt, akitől már vezetői engedélyt is kértek, amennyiben elektromos rollert használt.

Az Országos Rendőr-Főkapitánysága a Világgazdaságnak elmondta, hogy az elektromos rollert a hatályos szabályozás alapján, külön eltérő rendelkezés hiányában csak segédmotoros kerékpárnak lehet megfeleltetni, így az azzal való közúti közlekedés során a segédmotorkerékpárok közlekedésére vonatkozó szabályok az irányadók. Ez alapján tehát például a becsatolt motorkerékpár-bukósisak is kötelező.

Az elektromos roller sokkal közelebb áll az elektromos rásegítésű kerékpárhoz, amely 25 kilométer per órás sebességig kerékpárnak minősül.

Miután az elektromos közrollerek az EU-s szabvány szerint nem haladják meg ezt a sebességhatárt, rájuk is a kerékpáros előírásoknak kellene vonatkozniuk.

-érvelt Révész Máriusz.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A kormánybiztos elmondta, hogy a rollerek használatának nem kritériuma a vezetői engedély, így annak bemutatását kérni tarthatatlan, valamint kiemelte:

az általuk jegyzett javaslat a KRESZ módosítására azt tartalmazza, hogy az uniós gyakorlatnak megfelelően az elektromos rollereknél ugyanaz a szabályozás érvényesüljön, mint az elektromos kerékpároknál.

Címkék:
kerékpár, kresz, szabályozás, motorkerékpár, elektromos, roller, elektromos roller, elektromos kerékpár,