Megszólaltak a sztrájktól eltiltott légiirányítók: ennyivel csökkent a bérük

Pénzcentrum2021. augusztus 23. 08:28

Egyharmaddal csökkent a sztrájkról eltiltott légiirányítók jövedelme január óta, állítja egy névtelen informátor a 24.hu-nak. A lap által közölt információk szerint a légiirányítók már rég nem a béremelésért, hanem a jövedelemcsökkenésük mérsékléséért küzdenek. 

Nem igaz, hogy a légiirányítók kevesellték a 15 százalékos béremelést, béremelésről ugyanis valójában nem volt szó – állítja a lap, magát „névtelen iparági forrásként” azonosító informátora. Állítása szerint a légiirányítók átlagosan 30, de akár 40 százalékot is elérő jövedelemcsökkenést szenvedtek el január óta, és ezt a három évre szóló tizenöt százalékos béremelés messze nem kompenzálná.

Egy kezdő kezdő légiirányító esetében a 40 százalék mínusz úgy néz ki, hogy az alapbér bruttó 830 ezer forint körül van, erre jön 20 százalék műszakpótlék általány, de január óta nem kap (senki) jelenléti bónuszt, ami 395 ezer forint. A durva jövedelemcsökkenés végeredményben az elhúzódó bértárgyalások következménye: a régi megállapodások lejártak és nem léptek helyükbe újak.

Ami a megrekedt bértárgyalásokat illeti, a szakszervezet maximális követelése a 2019-es fizetésük reálértékének szinten tartása volt,  de valójában végig a reálérték-csökkenés mértékéről egyezkedtek. A három éve húzódó bértárgyalás és a kollektív munkaügyi vita lezárása érdekében a szakszervezet utolsó javaslata a 2019-es jövedelem 5 százalékos csökkentése volt reálértéken – érzékeltette forrásuk, hogy reálbérnövekedés helyett az érdekképviselet belement volna reálbércsökkentésbe is.

Annyi biztos, hogy a légiirányítóké a legjobban fizetett állások közé tartozik, nem cáfolták a havi 1,5-3 millió forintos jövedelmek létezését, de a konfliktus részleteiről a munkaügyi vita kirobbanása óta a 24.hu-nak sem a céget, sem az érintett szakszervezetet nem sikerült szóra bírni. A HungaroControl egyik igazgatója korábban azzal hárította el érdekődésüket, hogy a szakszervezettel megállapodtak, csak akkor nyilatkoznak, ha lesz közös bejelenteni valójuk. 

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A lap egyébként úgy tudja, múlt csütörtökön tárgyaltak a HungaroControl, illetve a szakszervezet képviselői, de megállapodásig nem jutottak. A javaslat szerint a munkaszerződéseket egyénileg módosítanák, mindenki számára munkaköri feladattá tennék az oktatást, ami pedig a javadalmazást illeti, egyszerűsített alapbér, műszakpótlék, forgalomfüggő juttatás alkotná, de az egyes elemek mértékéről nem kapott tájékoztatást az érdekképviselet.

Címkék:
sztrájk, alapbér, budapest airport, műszakpótlék, hungarocontrol, légiforgalmi irányító, légiirányítók,