Közeleg az árhullám: szerdára a fővárost is elérheti

Pénzcentrum2021. július 20. 10:31

Az elmúlt héten Nyugat-Európában rendkívül heves esőzéseket okozó hidegörvény eddig a Duna vízgyűjtőjét mind időben, mind térben kevéssé érintette. Az árhullam azonban közelít hazánk felé. Nagybajcsnál várhatóan már ma tetőzik, a III. fokú készültségi szintet megközelítő, esetleg azt elérő vízállással. Lejjebb Komárom és Esztergom térségében várhatóan I.fokot kell majd elrendelni. Budapestet szerdán érheti el. - derül ki a Vízügyi Főigazgatóság hétfőn publikált előrejelzéséből.

Az elmúlt héten Nyugat-Európában rendkívül heves esőzéseket okozó hidegörvény a Duna vízgyűjtőjét mind időben, mind térben kevéssé érintette.  A magyarországi árvízi helyzetet elsősorban a szombaton, leginkább Ausztria területén hullott jelentős mennyiségű csapadék befolyásolja, amely az Inn, a Traun, az Enns folyók vízgyűjtőjét és a Bécsi medencét érintette. Itt területi átlagban 24 óra leforgása alatt 33-62 mm csapadék hullott, vasárnap pedig erre további 15 mm eső esett.

A hidegörvény hétfőn lassan dél felé eltávolodott és legyengült, északnyugat felől hidegfront érkezett, mellyel szárazabb légtömegek érkezett a térségbe. A lehullott csapadék hatására intenzív vízszintemelkedések indultak meg. A német és osztrák szakaszon már megindult az apadás.

Fontos kiemelni, hogy a hatóság szerint a jelenlegi árvíz biztonsággal levezethető az árvízvédelmi töltések között vagy a kijelölt ártereken. A védvonalakon figyelőszolgálatot állítunk fel, a beavatkozó egységeket készenlétbe helyezzük. Mivel a víz a töltések között marad, a védekezési tevékenység elsősorban a szivárgó vizek megfigyelésére, az általuk okozott károk megelőzésére koncentrál.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A most következő napokban a Dunán és a hozzá kapcsolódó mellékágrendszerekben jelentősen megnőnek a vízsebességek, sokfelé kell számítani komolyabb mennyiségű uszadékra is a folyón, ezért külön felhívjuk a vízitúrázók figyelmét a fokozott óvatosságra

Címkék:
Budapest, katasztrófa, árvíz, csapadék, árhullám, vízállás,