Tönk szélén a magyar idegenvezetők többsége: mindegy hogyan, csak dolgoznának már

Pénzcentrum2021. július 13. 10:04

Bár egyelőre nem tudni, hogy pontosan hány idegenvezető hagyta ott végleg a szakmát a koronavírus-járvány kitörése óta, rengetegen kényszerültek váltani - írja a Világgazdaság

A pandémia előtti 4500 aktív idegenvezető közül sokan helyezkedtek el BKV-ellenőrnek, pizzafutárnak, tanárnak, vállaltak nyelvórákat vagy váltottak az informatikai szektorra
– nyilatkozta a VG-nek Deák Judit, a Magyar Idegenvezetők Egyesületének (MIE) elnöke. Hozzátette, a sok pályaelhagyó miatti hiány eddig azért nem volt szembetűnő, mert az országba még csak szállingóznak a turistacsoportok. Bár a digitális uniós Covid-igazolvány július 1-e óta elérhető, a csoportos utak megszervezése időbe telik.

Amíg nem nő a beérkező turistacsoportok száma, az idegenvezetők nem tudnak stabilan elhelyezkedni a szakmájukban, így a MIE elnöke szerint havi százezer forintos támogatás is segítséget jelentene ahhoz, hogy többen ne hagyják el a pályát. Ráadásul a pandémia kitörése óta teljesen magukra maradtak a főállású idegenvezetők, sokan a 219 ezer forint támogatást sem tudták igénybe venni, miután a szeptemberi határzár óta szüneteltették a vállalkozásukat, így nem feleltek meg a feltételeknek.

Emellett az is csekély segítség volt, hogy az iparűzési adó 50 százalékát (összességében nagyjából évi 12 ezer forintot), illetve az egyéves kamarai díjat (5000 forintot) sem kellett befizetni. A MIE elnöke úgy látja, hogy a szervezet tagjai számára az elmúlt időszak rendkívül megterhelő volt, így a pályán maradt idegenvezetők ki vannak éhezve a munkára. Ezért a korábbi bérek egyelőre előreláthatóan nem emelkednek.

Címkék:
határzár, turisták, pandémia, magyar idegenvezetők szövetsége, idegenvezető,