Előre elmossa a szupervihar a balatoni hétvégézést: erre kell készülni

Pénzcentrum2021. július 9. 17:36

A Balaton és a Velencei-tó térségében még pénteken késő délután, kora este már akár viharossá is fokozódhat az északi szél (55-60 km/h). Zápor környezetében szintén 40 km/h fölé erősödhet a szél, zivatarfelhő környezetében viharos kifutószél is kialakulhat (60-80 km/h). A térség keleti felében fordulhat elő zápor, zivatar, melynek környezetében, illetve késő estére 22, 23 fok köré hűl le a levegő.

A Balaton nyugati, középső és keleti medencéjében is másodfokú riasztás van érvényben. Az éjszaka is viharosnak ígérkezik az Országos Meteorológiai Szolgálat tájékoztatása szerint.

A Balatonnál a mérsékelt (10-25 km/h), helyenként élénk-erős (25-45 km/h) alappal fújó északi szelet gyakran erős (40-55 km/h), az éjszaka folyamán időnként viharos (ált. 60-70 km/h, nyugaton időnként 75-80 km/h) széllökések kísérhetik. Hajnaltól mérséklődik majd a légmozgás, ritkulnak a viharos széllökések. Zivatarfelhő környezetében szintén előfordulhat átmenetileg 60-80 km/h-t elérő szélroham.

A térség nyugati felében gyengén, keleten változóan felhős lesz az ég. Nagyobb valószínséggel a keleti medencét és a Velencei-tavat érheti el egy-egy zivatar az éjszaka folyamán. A legalacsonyabb hajnali hőmérséklet a Balatonnál 19, a Velencei-tónál 17, 18 fok körül alakul.

Címkék:
Balaton, vihar, időjárás, hétvége,