Újra mernek repülőre ülni a magyarok: megkezdődött a visszarendeződés

Pénzcentrum2021. július 1. 13:01

Közel háromszor több járatot kezelt a HungaroControl légiforgalmi szakszemélyzete a nyár első hónapjában, mint 2020 júniusában. A 2021-es adatok ugyan még jelentősen elmaradnak a 2019-ben mért rekordszámú gépmozgástól, de az elmúlt időszakban tapasztalt dinamikus növekedés egyértelmű jele annak, hogy a magyar légi navigációs szolgálat által felügyelt légterekben is megkezdődött a forgalom visszarendeződése.

2021 júniusában, a HungaroControl kezelte ellenőrzött légterekben – tehát a hazai és a koszovói magas légtérben, illetve a budapesti nemzetközi légikikötő közelkörzeti légterében – összesen 47 375 légi jármű közlekedett. Ez a gépszám ugyan mintegy 55 százalékkal elmarad a pandémia előtti év forgalmától, a 2020-as év nyári adataihoz viszonyítva közel 167 százalékos emelkedést jelent.

A vizsgált hónapban a Koszovó feletti magas légtér forgalma bővült a legnagyobb ütemben – itt a 2020-ban mért járatszámnál négyszer több, összesen 7 324 gép biztonságos közlekedését segítették a magyar légi navigációs szakemberek. Nem sokkal maradt el ettől a hazai átrepülő forgalom, amely az említett periódusban több mint két és félszeresére duzzadt: júniusban kis híján 36 ezer repülőgép szelte át a magyar égboltot.

A budapesti nemzetközi repülőtér le- és felszálló forgalma 97 százalékkal bővült az előző év azonos időszakához képest, így a HungaroControl toronyirányítói 4 357 érkező és induló járat biztonságáért feleltek 2021 júniusában. A terminálforgalom különösen a labdarúgó Európa-bajnokság hazai rendezésű mérkőzései előtt és után ugrott meg.

Rekordmértékű növekedést regisztrált a magyar légiforgalmi szolgálat a nem ellenőrzött légtér forgalmában is. A júniusi kisgépes repülések száma nemcsak a tavalyi év azonos időszakához képest nőtt, hanem a 2019 júniusában mért gépmozgásokat is meghaladja. A körzeti repüléstájékoztató részleg szakemberei az idei nyár első hónapjában 9 710 repülést segítettek, míg a tavalyi év azonos periódusában csupán 5 103, tavalyelőtt júniusban pedig 8 959 gép biztonságáért feleltek.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az európai turizmus fokozatos újjáéledését már most jól láthatóan leköveti a légi közlekedés növekedése, az uniós digitális Covid-igazolvány bevezetése pedig újabb lendületet adhat a forgalom felívelésének.

Címkék:
utazás, repülés, légiforgalom,