Folyik a pénz a turizmus-vendéglátásba: ezen múlhat egy teljes magyar ágazat sorsa

HelloVidék2021. június 29. 08:14

Az utóbbi másfél év a turizmusban és vendéglátásban érdekelt vállalkozásoknak kedvezőtlenül alakult. Bár akadtak olyanok közöttük, amelyek innovációval megmenekültek a csődtől, sőt fejlődtek, mint a futárszolgálatok, de az ételkiszállítást végző éttermek éppen csak fent maradtak a víz felszínén, árbevételük messze elmaradt a járvány előttihez képest, a turizmusról nem is beszélve. A HelloVidék utánajárt, milyen állami támogatásokkal és hitelekkel segítették a HoReCa szektort az elmúlt időszakban.

A turizmus egyike a Covid19-járvány által leginkább sújtott ágazatoknak. Az EU számos módon segítette és segíti a vállalkozásokat, a dolgozókat és az utasokat a válság átvészelésében. A koronavírus-járványhoz kapcsolódó utazási korlátozások óriási csapást mértek a turizmusra, ami nagyban hozzájárul az EU gazdaságához. A bevételek mintegy 50%-kal csökkentek a szállodák és vendéglők esetében, 70%-kal az utazásszervezők és utazási irodák, és 90%-kal a hajózási és légitársaságok esetében.

Az állam támogatta a HoReCa szektort: 2021. február 3-án például megjelent, hogy a megítélt bértámogatásokat e hónaptól már nem utólag, hanem előre fizetik meg. Pár napra rá pedig jött a hír a kormányzat által tervbe vett, legfeljebb 10 millió forint összegű “ingyenhitelről”.

Időközben lecsengett a harmadik hullám, de az újranyitás sem úgy alakult, ahogy azt a szektorból élők kívánták volna maguknak.

Gendur András Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének Éttermi- és rendezvény szekció vezetője szerint az idei újranyitás teljesen más, mint a tavalyi volt, mivel az elmúlt egy évben sokan tönkrementek, illetve elhagyták az iparágat. Ha érdekel, mekkora harc folyik a munkaerőért a szektorban, valamint kíváncsi vagy arra is, milyen lehetőségekkel élhetnek az iparág résztvevői, akkor olvasd el a HelloVidék cikkét!

Címkék:
utazás, turizmus, támogatás,