Új korszak nyílik Budapest turizmusában: külföldiek helyett a magyar pénztárcákra alapoznak?

Pénzcentrum2021. június 14. 09:33

Üzleti modellváltásról szóló javaslatokat vár a kormány a szakmai szervezetektől, mivel Budapesten a turizmus szereplői évente a forgalom 90 százalékában kiszolgáltatottak a külföldről érkező turisták költéseinek, ami a pandémia időszakában rövid idő alatt jelentős, maradandó veszteségeket idézett elő az ágazatban.

Egyöntetűen támogatnák a magyar vendégek felé jobban nyitó modellváltást a szakértők - írja a Magyar Nemzet. Budapesten a határok lezárását követően a külföldi vendégek hiánya más európai fővárosokhoz képest jelentősebb mértékben kényszerítette térdre a turizmust, az erős kitettségű fővárosi kínálati piac kevéssel a határok tavaszi lezárása után összeomlott. A tömeges beutazásokra évtizedek óta berendezkedett szolgáltatói piac számára véget érni látszik a járványig jól jövedelmező időszak: Budapest rejtett sérülékenységét a külföldre fókuszált turizmus okozza.

"Budapest turizmusa nem lesz versenyképes a régi mederben, mert nem fog visszaállni olyan nemzetközi rend, amelyben bármely nagy főváros, amely pénzt akar csinálni a turizmusból, megengedheti magának, hogy mellőzze a saját polgárait" – fogalmazott Orbán Viktor a Magyarország újraindul! című konferencián. Aláhúzta, hogy az üzleti modellváltással ki kell építeni olyan turisztikai kapacitásokat is, amelyeket a vidéki magyarok vesznek igénybe. A kormányfő üzent a szakmai szervezeteknek és az iparkamaráknak, hogy tegyék le a kormány asztalára a modellváltásról szóló javaslataikat.

Magyarország és benne Budapest startpozíciói kifejezetten jók, minden adottságunk megvan ahhoz, hogy ne elszenvedői, hanem nyertesei legyünk a folyamatoknak. A rendkívüli járványhelyzet felerősítette az egyensúlytalanság problémáját a turizmusban, ami rendkívüli megoldásokat kíván. Az már kibontakozott, hogy a jövő a regionális gondolkodásnak, a hálózatosodásnak és az unortodox módszereknek kedvezhet

– mondta Kovács Balázs, a bécsi GD Consulting tanácsadó iroda szakértője a lapnak. A Magyar Turisztikai Ügynökség korábbi ausztriai képviseletének vezetője szerint akadhat még elérhető megoldás: például Budapest kifejezetten helyzeti előnybe kerülhet az újrakezdésnél, ha egy régiós együttműködés élére áll. Szavai szerint ugyanis az „újturizmus” világában természetes szövetségeink a környező nagyvárosok és fővárosok.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

"Bécs, Pozsony, a többi V4-es ország fővárosaival közös termékfejlesztés kölcsönösen növelheti az esélyeket, amire a fogadókészség mindegyik oldalról nagyobb, mint korábban. A közeli nagyvárosokat okos praktikákkal kell átjárhatóbbá tenni, így egymás turizmusára építkezve pótlólagos forgalom keletkezhet az összekapcsolt területeken" – vélekedett, kiemelve, hogy mindenki nyertese lehetne az ilyen összefogásnak.

Kovács Balázs úgy folytatta, hogy külföldön is elsődleges vonzerőnk kell legyen a vidéki kínálat, és további rejtett tartalék lehet Budapest beutazóforgalmának ösztönzésére a környező országok magyarsága, akiket egy „hazahívó kampányban” lehetne látogatóként vonzani. Ehhez szerinte a diaszpóraturizmust korábban sikerrel népszerűsítő akciók gyakorlatát követve hamar látványos eredményeket érhetnének el a magyar fővárosban is.

Címkék:
Budapest, turizmus, vendéglátás,