Csak álmodhatunk a vakcina-útlevélről: marad a negatív teszt és a védőruha?

Pénzcentrum/InfoRádió2021. január 9. 10:28

Európa légi forgalmában a tavaly áprilisihoz hasonló helyzet alakult ki, míg transzatlanti viszonylatban vannak ugyan járatok, de minimális töltöttséggel üzemelnek. Vírusvédelmi szempontból előnyös lenne, ha a jövőben csak azok utazhatnának, akik rendelkeznek oltási igazolással, de ezt Európában valószínűleg nem fogják bevezetni.

A repülőterek szinte mindenhol Európában szellemrepülőtérként üzemelnek - fogalmazott az InfoRádiónak Varga G. Gábor repülési szakértő, az Egek ura blog szerkesztője, aki azt is hozzátette: "összeszorul az ember szíve, amikor látja a terminálokat és az ott tetőtől talpig beöltözött embereket". Ugyanakkor a világ más pontjain némileg jobb a helyzet, így például Brazíliában, illetve Észak-Amerikában is, ahol nagyrészt működik a légi közlekedés a belföldi járatok esetében, betöltve ezzel infrastrukturális szerepét.

Európa-szerte ismét kialakult az a helyzet, ami tavaly áprilisban volt tapasztalható, minimális légi közlekedéssel - tette hozzá a szakértő. Arra a felvetésre, hogy válhat-e rendszerszintűvé az, amit Ausztrália nemzeti légitársasága bejelentett (csak azok a külföldiek utazhatnak járataival, akik bizonyítani tudják, hogy megkapták a koronavírus elleni vakcinát), Varga G. Gábor a következőket mondta: miután a légi közlekedés egy bizalomra épülő iparág, a vírushelyzet konszolidációját követően

azok számára, akik elsőként mernek majd repülni, a kiszámíthatóság lesz a legfontosabb, ezt kell majd megteremteni.

Mindezért a légitársaságokat tömörítő nemzetközi szervezet és az európai repterek szövetsége hónapok óta szorgalmazza, hogy az európai szabályozók és az államok alakítsanak ki egységes eljárásrendet a tesztelésre és az egyéb biztonsági előírásokra vonatozóan, amiben az érintettek egyelőre egyáltalán nem jeleskednek - jegyezte meg a repülési szakértő. Hozzátette: noha vírusvédelmi szempontból az lenne a leghatékonyabb intézkedés, ha a jövőben csak azok utazhatnának, akik rendelkeznek oltási igazolással, ezt Európában valószínűleg nem fogják bevezetni a légitársaságok.

Címkék:
utazás, európa, repülés, reptér,