Nem kérdés többé: ezért árasztják el a magyar utakat a teherautók, kamionok

NapiCsárt2020. szeptember 6. 12:53

Óriási a közúti szállítmányozás részesedése az EU-n belül, sok országban vasúton, illetve belvizeken nem is szállítanak az államok. Nem így Magyarországon, ahol bár szintén a közúti szállítmányozás messze a legnépszerűbb, a vasúti fuvarozás is igen nagy részesedéssel bír. Ezzel együtt nem is lehet kérdés, miért ennyire felülreprezentált a magyar utakon a teherautók, illetve kamionok száma. 

2018-ban az EU-ban a közúti szállítás az EU-s szárazföldi szállítás háromnegyedét (75,3%) tudhatta magáénak. Ehhez képest a vasúti szállítás 18,7, míg a belső vizeken véghezvitt szállítás az összes 6 százalékát szakította ki magának tonnakilométerek alapján - derült ki az Eurostat friss kiadványából.

Ez azt is jelenti, hogy az EU-ban szinte kizárólag mindenhol a közúti szállítmányozás a leglehatározóbb, olyannyira, hogy 16 tagállamban az összes részesedés több mint 70 százalékát tudhatja magáénak. Ehhez képest érdekes, hogy Lettországban és Litvániában messze nem a közúti szállítmányozás áll az élen, hanem a vasúti. 

Nem is akárhogy, előbbi országban 75,8, utóbbiban pedig 67,9 százalékát hasítja ki az éves tonnakilométer-szállítmányozásnak. Ehhez képest sokkolóan más a helyzet például Cipruson, Máltán, Írországban, Görögországban és Spanyolországban is. Ezekben az országokban ugyanis több mint 90 százalékos a közúti szállítmányozás aránya. 

Loading...

Magyar utak

A fentebb említett országokhoz képest Magyarországon bár jóval kisebb a közúti szállítmányozás aránya, de azért még így is majdnem elértük az EU-s 75,3 százalékos átlagot. Számokban ez azt jelenti, hogy 

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

hazánkban a szárazföldi szállítmányozás 68,9 százaléka a közutakon történik.

Ezzel 10 országot előzünk az EU-ban. Többek között Szlovákiát, Szlovéniát és Ausztriát is. Érdekes azt is megemlíteni, hogy Magyarországon a vasúti szállítmányozás 2018-ban az összes tonnakilométer-szállítmányozás 27 százalékát szakította ki, ami a 11. legtöbb volt az EU-ban.

Címkék:
pénzcentrum.hu, utazás, fuvarozás, szállítmányozás,