Brutális iszapkotrás indult a Balatonban: így akarják megállítani a mérgező algákat

24.hu2020. augusztus 19. 10:01

Két kotróhajó dolgozik azon, hogy 100 ezer köbméternyi üledék eltávolításával gátat szabjanak az algák szaporodásának. Mivel külső szennyezés nem érte a tavat, az algavirágzást segítő tápanyag belső forrásból, vagyis az üledékből származhat - írja a 24.hu

Idén is folytatódott az algaburjánzás a Balatonon, és bár korlátozásokat eddig nem kellett bevezetni, a tó vízminősége aggodalomra ad okot - írják. A probléma forrása a kék alga, aminek anyagcsereterméke toxikus anyagokat tartalmaz, bőr- és szemgyulladást, lenyelve gyerekeknél hányást és hasmenést okozhatnak. Sőt, az ivóvízből is nagyon nehéz kiszűrni.

Éppen ezért, két darab kotróhajó, összesen 15 hektáron 100 ezer köbméternyi iszapot fog kiemelni a tóból, amit ha kell, növelni is tudnak. Összességében azonban a mederkotrás ugyan nem derít fényt a jelenség okára, de hatékony módszer az iszap, valamint a benne lévő tápanyag eltávolítására, ami végső soron mindenképp az algák szaporodását gátolja. Az alkalmazott módszert pedig esetünkben az OVF a tudományos élet hivatott szakértőinek bevonásával folyamatosan értékeli.

Címkék:
pénzcentrum.hu, utazás, Balaton, alga, virágzás, iszapkotrás,