Egy letűnt kor utolsó emléke Magyarországon: és ez még működik is!

HelloVidék2020. augusztus 18. 08:27

Számtalan szólás, közmondás központi eleme a kenyér, amely közül talán az egyik legszebb az "egy kenyéren élnek". Noha a mondat szűken véve azt jelenti, hogy valakik együtt laknak, tágan értelmezve érthető egy egész nemzet összetartozására, akik ugyanazon a földön élnek, egy nyelvet beszélnek, egyek a szokásaik. Ezt az összetartozást szimbolizálandó készítik el most már hagyományszerűen a Megye Kenyerét, melyhez az összegyűjtött búzát a nemrégiben felújított felsőszentiváni szélmalomban őrölték meg - írja a HelloVidék.

A HelloVidék júliusban adott hírt az újjáépített malomról, amely egyesíti magában a múlt tradícióját és a XXI. század technológiai megoldásait. Az építmény maga nem egy futurisztikus objektum, lévén korhűen rekonstruálták a molnárok egykori munkahelyét, és csak mintegy csipetnyi fűszerként adták hozzá a modernkor vívmányait, hogy az a kütyükön nevelkedett generáció figyelmét is képes legyen megragadni. Noha a szélmalmot majd csak augusztus 29-én fogják hivatalosan átadni, ezt megelőzően, augusztus 13-án sajtónyilvános esemény keretében engedték be a kíváncsi tekinteteket az építménybe, ahol próba- és bemutatóőrlésen dolgozták fel a vidékről összegyűjtött és a megyei önkormányzat által felajánlott legszebb búzaszemeket.

Az eseményen részt vett Mák Kornél, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat alelnöke is, aki hangsúlyozta a malom szimbolikus szerepét, mert szerinte a magyarságot a föld tartja, köti össze, és mivel hazánkban az agrárium egyik meghatározó eleme a gabona, így maga az építmény is az együvé tartozást jelenti.

Gáspár Ferenc, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Bács-Kiskun Megyei szervezetének elnöke az eseményen elmondta, noha egykoron a vidéki utcakép megszokott, mindennapos elemét képezték a malmok, manapság viszont már meghökkentő, impozáns attrakciók, pláne akkor, hogyha még működnek is.

A teljes riportot a HelloVidék oldalán tudod elolvasni!

Címkék:
pénzcentrum.hu, utazás, malom, hellovidék, nemzeti agrárgazdasági kamara, agrárgazdasági kamara, zimbo, utcakép,