Félbevágja az országot a felhőszakadás: ezeken a helyeken lesz este durva zivatar

Pénzcentrum2020. augusztus 17. 10:01

Reggelig az ország északi részén - Dunántúl északkeleti része, Északi-középhegység, Alföld északi pereme - számíthatunk intenzív záporokra, egy-egy zivatarra. A csapadékgócokhoz néhol felhőszakadás (rövid idő alatt 20-30 mm csapadék), szélerősödés társul. Ezt követően kora délelőtt átmenetileg északon is megszűnhet a csapadék, majd délután az említett északi tájakon a hegyekben helyenként újra kialakulhatnak zivatarok.

Késő délután, este nyugat felől a Dunántúl északi része fölé egy zivataros csapadékrendszer érkezése várható - írja a met.hu. Az esetleg láncba szerveződő zivatarokat több helyen kísérheti intenzív csapadék, 60-70, néhol 80-90 km/h körüli szél. Lokálisan 30-40 mm csapadék, illetve nagy méretű jég is hullhat. Kelet felé továbbfejlődve várhatóan északon vonulhat végig a zivatarzóna, de késő este a Dunántúl középső és déli részén, illetve a középső országrészben is kialakulhatnak intenzív zivatarok.

Csongrád-Csanád és Békés megye kivételével elsőfokú riasztás van érvényben zivatrarra, amikor elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, emellett esetenként szélerősödés, jégeső előfordulhat. Intenzív záporokból, zivatarokból pedig rövid idő alatt 25-30 mm-t meghaladó csapadék hullhat az alábbi megyékben:

 

Az északi tájakon hulló csapadék területi átlagban is meghaladhatja a 20 mm-t.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A Balatonnál

A reggeli órákban gyenge-mérsékelt (5-20 km/h) keleties (ÉK, K, DK) légmozgás várható, majd délelőtt egyre többfelé délkeleti, déli irányba fordul a szél és késő délelőttől kezdődően a térség keleti felében időnként megélénkülhet (25-30 km/h). Zápor környezetében további szélerősödésre (35-50 km/h), zivatarral akár viharos erejű 60-70 km/h-s kifutószélre is számíthatunk.

A reggeli órákban csökken a felhőzet, majd a változó mennyiségű gomoly- és fátyolfelhőzet mellett késő délutánig száraz, jobbára napos idő várható. Ekkortól lokálisan újabb zivatarok pattanhatnak ki, majd estétől szervezett zivatarok érkezése várható északnyugat felől. A legmagasabb nappali hőmérséklet 29, 30 fok körül alakul. Késő este 19, 20 fok valószínű.

Címkék:
vihar, szél, időjárás, felhőszakadás,