Ekkor jön az újabb algacsúcs a Balatonnál: egyre romlik a helyzet

Pénzcentrum2020. július 26. 15:03

Rohamosan csökken az oxigénszint a fenék közeli vízben, a kutatók attól tartanak, hogy a jövő hét elején ismét jelentős algacsúcs alakul majd ki a Balatonban.

Istvánovics Vera, a MTA-BME Vízgazdálkodási Kutatócsoportjának tagja a hirbalaton.hu portálnak csütörtökön beszélt arról bogy aznap hajnalban az üledék fölött fél méterrel már csak 2 mg/l volt az oxigén mennyisége a Keszthelyi-medence közepén. Ez azt jelenti, hogy beindult az üledék nagy arányú foszfor-leadása.

A MTA-BME Vízgazdálkodási Kutatócsoportnak az Országos Vízügyi Főigazgatósághoz is eljuttatott álláspontja szerint felülvizsgálatra szorul a tó üzemi vízszintjének pár éve történt megemelése, az éghajlatváltozással jelentkező vízmennyiségi probléma mellett a vízminőségieket is figyelembe kell venni.

A keszthelyi mérőállomáson mért klorofill-koncentráció tavaly több napon át alkalmatlanná tette a vizet a fürdőzésre, mégis elmaradtak az ilyen esetekre rendeletben előírt intézkedések. Szerinte az eddigieknél gyakoribb vízminőség-ellenőrzésre van szükség - mondta a portálnak Istvánovics Vera.

Címkék:
utazás, Balaton, alga, vízügy, strandolás, országos vízügyi főigazgatóság,