Gigadugó az M7-esen Budapest felé: itt a titkos menekülőút Balatonról

Pénzcentrum2020. július 19. 16:02

Nem csoda, hogy bedugult az M7-es, hiszen rengeteg magyar vette célba ezen a hétvégén is a Balatont, vagy Velencét. Vasárnap délutánonként egész nyáron alakulhatnak ki torlódások, amikor csak araszolva jut az ember előrébb... ez pedig hétről hétre rosszabb lehet... Mutatjuk, merre kerüld el a gigadugót: ugyanis a Pénzcentrumnak megvan a saját kerülőútja!

Már kora délután hatalmas szokott lenni a torlódás az M7-es autópálya Budapest felé vezető oldalán, a nyaralók, hétvégézők egy része már ebéd után elindul hazafelé. Az Útinform is azt írja:

Az iskolai tanév lezárását követően fokozatos nőtt az elmúlt hetekben az M7-es autópálya forgalma. Főleg hétvégenként nagyságrendekkel megnő a gyorsforgalmi úton közlekedők száma, így akkor is 80-90 kilométer/órára csökkenhet le a sebesség a zsúfolt autópályán, ha nem történik sem baleset, sem egyéb rendkívüli esemény.

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján jól körülhatárolható, hogy mely időszakokban használják a Balaton és a Velencei-tó felé autózók az M7-es autópályát. Pénteken 14 és 20 óra között, míg szombaton 8 és 13 óra között indulnak el a legtöbben Budapest irányából. Vasárnap pedig a főváros felé vezető oldalon 12 órától egészen az esti órákig telítettek a sávok, a legtöbben 17-18 óra körül kelnek útra, de sokszor még 22 órakor is erős a forgalom - írják.

Akkor most merre menjek?

Ha még nem indultál el, és el akarod kerülni a gigadugót, akkor ajánljuk figyelmedbe a Pénzcentrum által is használt titkos utat, ami mind a Balcsi, mind a főváros felé remekül elkerüli a zsúfolt M7-est. Aki nem akarja a balatoni, velencei tavi nyaralást idegösszeroppanással zárni, annak itt van egy kerülőút:

Balatonfőkajár > Füle > Jenő > Nádasladány > Sárkeszi >Sárszentmihály >Székesfehérvár >811-es út > Lovasberény >Vértestarcsa > Alcsútdoboz > Etyek > Budaörs > Budapest

Az útvonalat a nyári időszakban mi is rendszeresen használjuk: akár a magyar tenger, akár a főváros felé igyekszünk, gyönyörű útvonalon, fix 2-2,5 óra alatt a nap bármelyik szakában meg lehet járni a távot.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A Velencei-tótól Nadap felé kell Lovasberényig menni, majd tovább a fenti útvonalon Budapestig.

Nem csak az útvonalat érdemes jól kiválasztani

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. az alábbiakat javasolja a Balatonra és a Velencei-tóhoz igyekvőknek, hogy úticéljukat optimálisan és kiszámíthatóan érjék el:

  • Ha teheti, kerülje el a csúcsforgalmi időszakokat! A legtöbben pénteken délután és szombat délelőtt indulnak el a főváros irányából, és vasárnap este, hétfőn reggel érkeznek vissza. Hétfőn ráadásul a kamionstop után jelentős a teherfogalom is. Ezekben az időszakokban egy kisebb koccanás is elegendő a jelentős torlódás kialakulásához.
  • Közvetlenül indulás előtt informálódjon az aktuális forgalmi helyzetről, vagy használjon online navigációs szoftvereket, közösségi autós alkalmazásokat.
  • Ha az autópályán jelentős torlódás van - például baleset miatt - érdemes kerülőutat választani. Igénybe vehető az M6-os autópálya is, amelyről több csomópontnál is vissza lehet jutni az M7-es autópályára például a 62-es, 64-es főutakon keresztül. A Balaton északi partjára tartók Székesfehérvártól a 8-as főutat is használhatják.
  • Az M7-es autópályához kapcsolódóan tavaly ősszel elkészült a 710-es főút bekötése, amely gyorsabb és biztonságosabb eljutást biztosít az északi part irányába.
  • Fontos kiemelni, hogy az M7-es autópálya Székesfehérvártól Budapestig, a főváros felé vezető oldalon három sávos, de a külső sávot alig-alig használják az autósok, pedig ezzel csökkenteni lehetne a nagyobb torlódásokat. Párhuzamos közlekedésre alkalmas úttesten jobbra tartási kötelezettség van, erre sűrűn kihelyezett táblák is felhívják a figyelmet. Ha ezt betartják az autósok, akkor az autópálya kapacitása sokkal egyenletesebb lesz, így a torlódások nagysága is érdemben mérsékelhető.
  • Hosszabb útra csak elegendő üzemanyaggal induljon útnak, legyen a kocsiban ásványvíz, frissítő, ha például egy baleset miatt torlódás alakulna ki vagy útzár lépne életbe.
  • Erős forgalomban különösen figyeljen a követési távolság betartására! Ezt a sebesség függvényében válassza meg, ha két másodperccel követi az Ön előtt haladót, akkor váratlan esetben is meg tud állni.
  • Ha torlódást, a járműoszlop jelentős lassulását észleli, akkor a fokozatos fékezés mellett kapcsolja be a vészvillogót, hogy az Ön mögött érkezőket is figyelmeztesse!
  • Ha eltévesztett egy lehajtót vagy huzamosabb ideig kell állnia a pályán, semmiképpen se forduljon vissza az autópályán, ne tolasson! Az ilyen manőverek életveszélyesek és természetesen szabálytalanok is!

Címkék:
utazás, Balaton, dugó, velencei tó, torlódás, navigáció, gigadugó, m7-es autópálya, m7 balesetek ma, m7 balesetek, m6 baleset,