Autóval indulsz nyaralni? Ezekről jobb, ha nem feledkezel meg

MTI2020. június 15. 16:03

Sokan autóval tervezik a nyaralást, ám sokan nem tudják, mi mindent kell átnézni, mielőtt útnak indul a család. Mutatjuk a szakértők tippjeit!

A koronavírus miatti szigorú korlátozásokat lassan szerte Európában feloldják, egyre többen tervezgetik nyaralást, a legtöbben autóval. A jármű megfelelő műszaki állapota alapvető szükséglet a nyári autós utazáshoz. Az abroncsok megfelelő állapota a kiindulópont - erről lentebb -, de emellett nem árt, ha indulás előtt pontonként ellenőrizzük a HTA szakemberei által ajánlott alábbi lista elemeit gépkocsinkon - közölte a Magyar Gumiabroncs Szövetésg.

A szokásos szervizlátogatás/műszaki vizsga alkalmával sok mindenre figyelnek, de azért ezeket mindenképp érdemes átnézni, mielőtt hosszbb útra indulunk:

  • Takarítsuk meg a fényszórók felületét! Ez az egyszerű mozdulat nagyságrendekkel növelheti a belátható útszakasz hosszát. Ellenőrizzük a fényszórók, a féklámpák és az irányjelzők működését.
  • Töltsük fel az ablakmosó folyadék tartályát, ha lehet "bogároldó" folyadékkal. Ellenőrizzük az olaj-, illetve a hűtővíz szintjét, és az akkumulátor töltöttségét.
  • A klímafertőtlenítésen átesett autók légkondicionáló berendezését havonta egyszer abban az esetben is indítsuk be, ha nincs rá szükség; ezzel elkerülhető a rendszer bepenészesedése, és a tüdőgyulladást okozó baktériumtörzsek elszaporodása. A pollenszűrő cseréje nem nagy költség, és nem csupán a szálló virágportól védi az utasteret, de a levegőben keringő egyéb, szemmel nem látható apró szennyező anyagoktól is.
  • Indulás előtt ellenőrizzük a gumiabroncsnyomást és az abroncsok állapotát is!
Címkék:
utazás, műszaki vizsga, gumiabroncs, kirándulás, gumi, autósok, nyárigumi,