Többéves mélyponton a benzinár: és még nincs vége

Pénzcentrum2020. március 11. 11:35

Tovább zuhannak az üzemanyagok árai, a benzin már benéz 350 forint alá is. A szakértők szerint nem áll meg az áresés.

Péntektől tovább zuhannak itthon az üzemanyagárak, a benzin és a gázolaj átlagára is bruttó 10-10 forinttal kerül majd kevesebbe. A holtankoljak.hu szerint az átlagárak a hét második felében az alábbiak szerint alakulnak:

  • 95-ös benzin: 348 Ft/liter
  • Gázolaj: 360 Ft/liter

Legutóbb szerdán, azaz ma csökkent 7 forinttal a benzin, 6-tal pedig a gázolaj ára és a szakértők szerint az áresés folytatódhat. A benzin ára kb. három éve volt utoljára 350 forint alatt.

Bujdos Eszter, a holtankoljak.hu ügyvezetője a Portfolionak elmondta, arra még nem volt példa a múltban, hogy 10 forintnál nagyobbat csökkent volna a benzin ára egy árváltoztatással. Azonban az is igaz, hogy az olaj árfolyama 1991 óta nem látott mértékűt esést szenvedett tegnap, mely akkor az amerikai-iraki háborúnak volt köszönhető.

Pletser Tamás, az Erste olajpiaci elemzője felhívta rá a figyelmet, hogy amennyiben a kőolaj világpiaci ára tartósan 50 dollár vagy az alá csökken, akkor a benzin jövedéki adómértéke literenként 5 forinttal, a gázolajé pedig literenként 10 forinttal nő. Azonban ez a hatás valószínű, hogy csak a harmadik negyedévben, tehát júliustól érvényesülhet, ugyanis minden negyedév végén vizsgálják meg az elmúlt negyedév átlagárát, és valószínűleg az első negyedévben még 50 dollár felett alakulhat a Brent típusú nyersolaj megfelelő határidős jegyzése.

Címkék:
utazás, benzin, benzinkút, tankolás, benzinár, üzemanyagár, brent olaj, brent árfolyam, portfolion,