Túrázók, figyelem! Durva bírság járhat ezért hamarosan az erdőkben

HelloVidék2019. október 30. 08:15

Az illegálisan lerakott hulladék és a kirándulók által eldobált szemét hatalmas problémákat okoz a hazai erdőkben. Ezt a problémát felismerve a kormány súlyosabb szankciókkal sújtaná a környezetkárosítókat, és a jelenleg szabálysértésnek számító illegális hulladék-kihelyezés a jövőben bűncselekménynek számítana - írja a HelloVidék.

A lap idézi Nagy István agrárminisztert, aki szerint "a helyzet súlyosságát mutatja, hogy az állami erdőgazdaságok évente több mint 100 millió forintos nagyságrendben költenek az illegálisan lerakott kommunális, zöld és ipari hulladékok felszámolására, az erdők tisztán tartására."

Az agrárminisztérium kezdeményezése alapján az erdészek hatósági jogkört kapnának, ezáltal ugyanis több mint 1100 erdész tudna a rajtakapott illegálisan szemetelők ellen hatóságilag fellépni.

A változással járó gyorsabb fellépés és a magasabb büntetési tétel a várakozások szerint elrettenthetik a szemetelőket, ezáltal sikerülhet megfékezni az erdőket fullasztó szemétproblémát - írja a HelloVidék.

A cikkben azt is hozzáteszik, hogy az állami szerepvállalás mellet sokan küzdenek a probléma felszámolásáért. Az országos kezdeményezéseken túl számos önkéntes, "hétköznapi hős" lát neki nap mint nap annak a lehetetlennek tűnő feladatnak, hogy megszabadítsa a természetet a végeláthatatlan szeméttől. Róluk, és a munkájukról a HelloVidék cikkében olvashatsz részletesen.

Címkék:
utazás, illegális, hulladék, szemét, erdő, hulladékgyűjtés, kommunális hulladék, szemetelés, erdőgazdaságok,