Sokkoló: ennyien fulladtak idén a Balatonba

HelloVidék2019. augusztus 9. 08:15

Kiderült, hányan fulladtak idén a Balatonba, és hány embernek kellett segíteni a vízirendészeknek. A tragédiák döntő többségét emberi felelőtlenség okozza.

Idén a balatoni vízirendőrség augusztus 1-ig összesen 93 esetben 204 személyt mentett ki a Balatonból, tavaly ugyanerre az időszakra 137 eset és 274 személy jutott - írja a HelloVidék a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság közlése alapján.

A felszíni vizek évről-évre szedik áldozataikat, de a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság vezetője szerint elsősorban még mindig az emberi felelőtlenség a legfontosabb oka a vízi baleseteknek. A haláleseteket a BVRK - mint közterületen bekövetkezett rendkívüli haláleseteket - az általános közigazgatási rendtartás (ÁKR) szabályai szerint vizsgálja.

2019-ben augusztus 1-ig 5 haláleset történt a Balatonban, míg tavaly 6 haláleset történt a tóban. Az idei halálesetek nem kapcsolódtak szabályszegéshez vagy szabálysértéshez, hanem elsősorban öngyilkossági, önkárosítási szándék, időskori alapbetegségek, alkoholfogyasztás és az úszni tudás hiánya vezetett a tragédia kialakulásához.

A tragédiák döntő többségében emberi felelőtlenség az elsődleges kiváltó ok, hiszen nagyon sokszor tapasztaljuk, hogy úszni nem tudó, a Balatont nem ismerő emberek csúsznak vagy ugrálnak le vízibicikliről, sporteszközről, vízi járműről, illetve mennek olyan mély vízterületre, ahol már csak a jó úszók lehetnének biztonságban. A virtuskodás, a "túlvállalás" szintén jelentős mértékben tetten érhető: a vízbefúltak között sok az olyan felnőtt férfi, aki felhevült testtel, előhűtés nélkül ugrik be a vízbe

- mondta Horváth László ezredes, a kapitányságvezető.

Címkék:
utazás, Balaton, halál, vízimentő, vízbefulladás, fulladás, fulladásveszély, vízimentők,