Liptai Klaudia sem úszta meg a lehúzást a reptéren: így kapta vissza a pénzét

Pénzcentrum2019. július 27. 16:02

Csúnyán megjárta Liptai Klaudia a reptéren nyaralás előtt, mert hiába próbált online becsekkolni, a rendszer nem engedte. Ez nem zavarta a légitársaságot abban, hogy a pultnál való becsekkolásért több tízezer forintot gomboljanak le a műsorvezetőről. Ő azonban megosztotta a Facebook-oldalán az esetet.

Londonba indult Liptai Klaudia barátnőjével és lányaikkal, viszont már a reptéren akadt egy kis bökkenő. Mivel a kiskorúakat nem engedte online becsekkolni a rendszer, a műsorvezető úgy gondolta, majd megoldják a pultnál, hiszen úgyis van feladós poggyászuk is.

Ó én kis naiv. Az utazás napján reggel 5 körül egy fáradt unott arcú kishölgy tartotta a markát az útlevelekért. - Online becsekkoltak?

- írta Liptai Klaudia a Facebookon. A történet folytatásából kiderül, hogy az ügyintéző hölgy egy telefonhívással ellenőrizte, hogy nem volt rendszerhiba, és kifizetette a 60 ezer forintos pótdíjat. A műsorvezető elmondása szerint "riadt utasként, aki meg van felemlítve attól, hogy egyszerűen nélküle indul el a gép", inkább fizetett, később azonban nem hagyta annyiban a dolgot. Felhívta férjét, aki egyből intézkedett.

Kiderült, hogy a légitársaság és a repjegy.hu - ahol korábban a jegyeket vette, és becsekkolni próbált - nem egyeztettek egymással. Így a pótdíj összegét még aznap visszautalták.

A műsorvezető esete egyáltalán nem egyedi, a budapesti repülőtéren valóban kihasználják az utasok feledékenységét, és hatalmas pótdíjakat számolnak fel. A minap számoltunk be róla, hogy a hivatalos pótdíj duplájárt csekkolhatott csak be a repülőgépére egy pár Ferihegyen: júliusban Budapestről repültek Berlinbe, ám elfelejtettek időben becsekkolni, és ezt már csak személyesen, a reptéren tehették meg. A történet nagyon hasonlóan indul Liptai Klaudia esetéhez, viszont a párnak gyanús lett, hogy túl nagy összeget akarnak velük megfizettetni.

A Wizz Air honlapja szerint fejenként 30 eurót (kb. 9950 forintot) kell fizetnie annak, aki a társaság földi kiszolgálószemélyzeténél, utólag akarja intézni a becsekkolást. Ezzel szemben a kiszolgálók összesen 40 ezer forintot gomboltak le róluk, amit már akkor ott megpróbáltak szóvá tenni:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem értettük, ezért először ki is álltunk a sorból, hogy ellenőrizzük a Wizz Air honlapját. De jól emlékeztünk, tényleg 9950 forintos pótdíjat írtak. Visszaálltunk és rákérdeztünk, hogy mégis miért kerül ez a szolgáltatás itt a duplájába. Ellentmondást nem tűrő hangon közölték, hogy náluk ez ennyi. Ha tetszik, utazunk, ha nem tetszik, maradunk.

A becsekkolókapun átérve a személyzet egy másik tagjának is megmutatták a nyugtákat, amelyeken az "airport checking fee″ (reptéri utasfelvételi díj) szolgáltatás helyett a "catch your flight″ (érd el a gépedet) megnevezés szerepelt. A hölgy elmondta a párnak, hogy egyáltalán nem követhető nyomon, milyen szolgáltatást vettek igénybe az utasok:

a nyugtákra szándékosan nem a pontos megnevezést írják, mert így könnyebben el lehet utasítani a panaszokat.

A légitársaság egyébként elég keményen szabályozza a szerződésben, hogy kezelési költségként legfeljebb 10 eurót (kb. 3300 forintot) számolhatnak fel a földi kiszolgáló szervezetek. Ehhez képest a Malév GH a budapesti reptéren több mint háromszoros áron dolgozik. A párral beszélgető alkalmazott szerint

a cégen belül egyfajta ösztönző rendszer működik, hogy ki tud minél többet lehúzni a Wizz Air utasairól.

Címkék:
utazás, repülő, légitársaság, repülőtér, pótdíj,