Meglepő adatok érkeztek a magyarok nyaralási kedvéről: mi történik itt?

Pénzcentrum2019. július 11. 15:27

2019. májusban a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 1,6, a belföldi vendégek által eltöltötteké 3,4 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. A szezonális- és naptárhatás figyelembevételével a külföldivendég-éjszakák száma 1,0, a belföldivendég-éjszakák száma 0,5 százalékkal csökkent. A kereskedelmi szálláshelyek - folyó áron számolt - összes bruttó árbevétele 8,8 százalékkal emelkedett. Kereskedelmi szálláshelynek minősülnek a szállodák, panziók, kempingek, üdülőházak, valamint a közösségi szálláshelyek.

2019. májusban az előző év azonos hónapjához képest az alábbi módon alakult a szálláshelyek forgalma a KSH közleménye szerint:

  • A külföldi vendégek száma 1,3, a vendégéjszakáké 1,6 százalékkal csökkent. A szálláshelyekre érkezett 555 ezer vendég összesen 1,4 millió vendégéjszakát töltött el. A vendégéjszakák száma a közösségi szálláshelyek kivételével mindegyik szállástípusban mérséklődött. A vendégéjszakák közel kétharmadát a Budapest−Közép-Dunavidék régióban töltötték a külföldi vendégek, 1,1 százalékkal többet, mint egy évvel korábban.
  • A belföldi vendégek száma 0,7 százalékkal bővült, a vendégéjszakák száma 3,4 százalékkal csökkent a magas bázishoz képest. A vendégek száma 586 ezer, az általuk eltöltött vendégéjszakák száma 1,2 millió volt. Ez utóbbi mutató értéke a közösségi szálláshelyek kivételével mindegyik szállástípusban csökkent. A vendégéjszakák számának csökkenésében szerepet játszhatott, hogy az előző évben a pünkösdi hosszú hétvége májusban volt. 
  • A szállodák szobakihasználtsága 64,3 százalék volt.
  • Az összes bruttó árbevétel folyó áron 8,8 százalékkal (50 milliárd forintra), ezen belül a szállásdíjbevétel 9,1 százalékkal (30 milliárd forintra) emelkedett.
  • Széchenyi Pihenőkártyával a kártyatulajdonosok 3,8 százalékkal többet, összességében 2,1 milliárd forintot fizettek a kereskedelmi szálláshelyeken.

2019. május 31-én az előző év azonos időpontjához képest:

  • 109 egységgel kevesebb, 3077 kereskedelmi szálláshely 87 ezer szobával működött. Számos szálloda és panzió a Kisfaludy-programban elnyert felújítás miatt zárva tartott.

2019. január-májusban az előző év azonos időszakához képest:

  • A kereskedelmi szálláshelyek 0,5%-kal kevesebb, összesen 10 millió vendégéjszakát regisztráltak. A külföldi vendégek azonos számú (5,3 millió), a belföldi vendégek 1,1 százalékkal kevesebb (4,7 millió) vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken.
  • A szállodák szobakihasználtsága 0,1 százalékponttal, 55,4 százalékra csökkent.
  • A kereskedelmi szálláshelyek folyó áron összesen 7,6 százalékkal több, 184 milliárd forint bruttó árbevételt értek el.
Címkék:
utazás, szálloda, nyaralás, kemping, hotel, nyár, ksh, május, szállás, kisfaludy program,