Horrorárak a Balatonnál: ennyit tapsolnak el a fiatalok a Soundon

Pénzcentrum2019. július 6. 12:02

A Balaton Sound Európa egyik legkedveltebb eletronijus zenei feszziválja, amely idén is nagy népszerűségnek örvendett. A Pénzcentrum ellátogatott a helyszínre, hogy onnan számoljunk be Magyarország egyik leglátogatottabb eseményéről.

Nehéz megmondani, hogy mennyien vannak az idei Balaton Soundon, de a tömeg hatalmas - a sok embertől lépni sem lehet, ez pedig nem feltétlenül válik a fesztivál előnyére. A tömeg ugyanis valóban óriási, az tehát, hogy "lépni sem lehet" szószerint értendő.

A lejutás egyébként meglepően könnyen ment, az előzetes előrejelzések ellenere semmilyen dugó nem volt az M7-en. Az utat cirka másfél óra alatt abszolváltuk. Zamárdiban sem tapasztaltunk különösebb fennakadast, bár az erre autózóknak figyelniük kell az úton gyakran koordinálatlanul átvago fesztiválozókra.

A fesztivál maga hozza az eddig ismert (ár)színvonalat.

A The Chainsmokers péntek esti koncertjén alig volt értékelhető állóhely, a különböző stílusokat felvonultató sátrak pedig hajnalig televoltak. Az egész várost ellepik a fesztiválról távozó vagy oda érkező fiatalok.

Akárcsak az elmúlt években, a fesztivál idén is teljesen készpénzmentes, fizetni csak kártyával vagy fesztiválkártyával lehet. Viszont ennek költsége tranzakciónként 300 forint.

Az árak borsosak, de semmibem sem múlják felül a budapesti belvárosi árakat. Egy hamburger 1500-2000 forint, egy sört már 750 forintért megkapunk. Fontos újitas, hogy a söröspohárért 500 forintot kell fizetni, mit a fesztivál után visszaválthatunk. Az élelmesebbek meg tudnak vacsorázni 1000 forintbol, egy hotdog ugyanis ennyibe kerül.

A pizza valamivel drágább, azért már legalább 2000 forintot kell fizetnünk, ráadásul a minőség sem a legjobb - a mi rendelésünk pedig egyenesen hideg volt. A fesztiválon természetesen az alkohol a legdrágább: egy feles vodka akár 2000 forint is lehet, és nem a prémium minőségből. Egy jobb minőségű italért simán felszámolnak 3000 forintot.

Az igazan élelmesek azonban olcsón is megúszhatják.

Egyreszt mivel a fesztiválon folyamatosan üzemel egy Aldi, ahol diszkont arakom vásárolhatnak - bar a sor óriási. Másrészt a fesztivál mellett üzemel egy éjjel-nappali italdiszkont is, illetve egy kis étkezde, ahol átlagos büfé és diszkontáron tudunk vásárolni.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az 1000-1500 forintos különbség megéri a gyaloglást. Ami a forgalmat illeti, a helyi diszkont tulajdonosa kérdésünkre elárulta:

Láttam már harapósabb Soundot.

A taxisokkal érdemes vigyázni: nekünk egy 500 metetes fuvart kínált egy jelzés nélküli taxis 3000 forintért. A külföldiek például könnyen bedőlhetnek az lyen átverésnek. A fesztivalon egyébként rengeteg a külföldi, főleg német és angol szót lehet hallani, de azért a magyarok vannak többségben, közülük is a fiatalabb korosztály. A szállodák árai borsosak, de így is aligha találunk már szabad szállást.

Szemmel láthatóan a város gyorséttermei is alkalmazkodtak a soundi árakhoz: a vasútállomás melletti büfében egy rántot sajt 2000 forint, egy gyrostál pedig 1800 forint. A fesztiváljegy ára sem alacsony, de ha belegondolunk, hogy sokan az itt fellépők közül önálló koncertjéért is elkérnek 20-30 ezer forintot, korrektnek nevezhető a belépők árazása.

Címkék:
vásárlás, utazás, fesztivál, Balaton, árak, balaton sound, penzcentrum, zamárdi, sound,