Ilyen simán fázhat rá az egyszeri autós: rendőr sem kell a felelősségre vonáshoz

Pénzcentrum/InfoRádió2019. május 13. 10:02

Bár a magyar rendőrség bárki ellen indíthat eljárást forgalmi szabálysértés miatt, például egy videófelvétel alapján, ahhoz hogy ez megtörténjen több dolognak is klappolnia kell. Többek között azonosíthatónak kell lennie a helyszínnek, ismerni kell a felvétel idejét, és természetesen a videón szereplő sofőrnek ténylegesen szabályt kell sértenie - írja a InfoRádió.

A portál egy hozzájuk került videófelvétel kapcsán kereste meg az ORFK-t, azzal a kérdéssel, mikor indítható hivatali eljárás akkor, ha például egy videófelvételen csípnek nyakon egy súlyosan szabálytalankadó aszfaltbetyárt. A szerv válaszaiból kiderült, hogy a rendőrség a látókörébe kerülő, kiemelt tárgyi súlyú szabályszegés, vagy bűncselekmény gyanúját felvető esemény esetén hivatalból eljárást indít. Ám azzal, hogy a hatósághoz eljut egy felvétel, még nem indul automatikusan eljárás. Ehhez több dolog is kell:

  • azonosítható legyen a helyszín,
  • hogy valóban szabályt sértett-e a sofőr, és
  • hogy kiderüljön, Magyarországon történt-e az eset, hiszen a magyar hatóságok csak a határokon belül járhatnak el.
  • A felvétel készítésének idejét is ismerni kell, mert ilyen esetekben is létezik elévülés.

Sőt, az ORFK arról is tájékoztatta a portált, hogy az esetleges felvételen szereplő időpont nem elég, azt ugyanis a felvétel készítője állítja be a készüléken. Ebből az következik, hogy egy ilyen felvétel megszerzése után újabb bizonyítékokat kell gyűjteni - például a készítő tanúvallomását.

Címkék:
ellenőrzés, pénzcentrum.hu, utazás, jogosítvány, orfk, szabálytalanság,