Ketyeg az óra: kemény büntetést fizethetnek az autósok, ha ezt nem intézik el

hvg.hu2019. január 7. 09:30

Sokba fájhat a figyelmetlenség az autósoknak, súlyos tízezrekre is megbüntethetik azt, aki érvényes matrica nélkül hajt fel a fizetős utakra. Akinek van tavalyi matricája, annak még van 3 hete intézkedni.

Súlyos tízezrekkel lehet vékonyabb a pénztárcája annak, aki nem figyelt, és érvényes autópálya matrica nélkül hajt fel a fizetős utakra. Ugyanis ilyenkor a fix kamerás, vagy autókra szerelt kamerás ellenőrzést követően a jármű tulajdonosának vagy üzembentartójának jogosulatlan úthasználat miatt pótdíjat kell fizetnie - hívta fel a figyelmet a hvg.hu. Fontos megjegyezni, hogy aki 2018-ban vásárolt éves útdíjmatricát, annak január végéig még van ideje elintézni a dolgot. De a határidő után nekik is jöhet a gigacsekk, ha elfeledkeznek a matricáról, de fizetős útra tévednek.

Ez a D1-es kategóriás személyautó esetében 14 875 forint - ez az alap büntetés, ha az összeget 60 napon belül nem fizeti meg, akit matrica nélkül kaptak rajta, akkor az emelt pótdíj már 59 500 forint. De nincs minden veszve, ha hamar észbe kapsz, még megúszhatod:

ha a felhajtástól számítva maximum 60 percen belül veszel valahol egy matricát, akkor nem büntet meg a közútkezelő.

Idéntől újdonság, hogy a D2 és B2 kategóriás járművekre a pótkocsikra érvényes jogosultságot is meg lehet vásárolni, az U kategóriás e-matrcia segítségével bármilyen vontatmánnyal közlekedhetnek az autósok. Ugyancsak újdonság, hogy amennyiben sem a járműszerelvény D2, B2 kategóriás vontatója, sem U kategóriás pótkocsija nem rendelkezik úthasználati jogosultsággal, akkor idéntől már nem két, hanem csak egy pótdíjat kell fizetni.

A díjköteles úthálózat hossza 1356-ról 1380 kilométerre növekedett, 2019-ben az M35-ös autópálya 481. sz. főút és Berettyóújfalu közötti szakasza, illetve az M4 autópálya Berettyóújfalu és 47. sz. főút közötti szakasza vált fizetőssé.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

2019-ben drágult a 10 napos e-matrica, a korábbi 2 975 helyett már 3 500 forintot kell fizetni érte.

Címkék:
utazás, bírság, autópálya, büntetés, e-matrica, autópálya matrica, autósok, fizetős utak, úthasználati díj, autópálya pótdíj,