Egyre több pénzt gombolhatnak le rólunk a légitársaságok

Pénzcentrum/Index.hu2018. június 18. 09:00

A csökkenő jegyárak ellenére is összességében növekedhetnek a repülés költségei - írja az Index.

Évek óta jól teljesítenek a légitársaságok, az iparág negyedik éve a hasonló kockázatú befektetéseknél elvárható hozam felett teljesít. Ugyanakkor jelentősek a területi különbségek, sok helyen nem tudnak igazán jól működő légitársaságokat létrehozni.

Egy friss előrejelzés szerint idén 10,7 százalékkal fogunk több pénzt költeni repülésre, amit a tavalyihoz képest 6,5 százalékkal több, 4,36 milliárd utas fog összehozni. Ez többek között a repülőgépek zsúfoltabbá válásával is jár majd, a gépek helykihasználtsága rekordmagas lesz, átlagosan 81,7 százalékos.

Közben a repjegyek árai tovább csökkennek. Egy átlagos retúrjegy ára 380 dollárba (103 ezer forintba) fog kerülni, ami az inflációt kiszűrve 59 százalékkal alacsonyabb a 20 évvel korábbi árakhoz képest. A jövőben nem várható, hogy a jegyárak drágulásnak indulnának, nem úgy a repüléshez kapcsolódó áruk és szolgáltatások.

Elképzelhető, hogy több utasosztály lesz, drágább lehet az ülőhely kiválasztása, esetleg drágább lehet a csomag Budapest és London között, mint fordítva, mivel innen több holmival utaznak az emberek.

Címkék:
utazás, repülés, jegyárak, penzcentrum,