Itt a 450 forintos benzinár: ezeket a kutakat jobb, ha elkerülöd

Pénzcentrum2018. május 18. 11:15

A szerdai után pénteken ismét drágultak az üzemanyagok: a gázolaj átlagára már 400 forint fölé kúszott, de a 95-ös átlagos  ára is közelíti a lélektani határt. Mivel azonban az egyes kutak árképzése egymástól jelentősen eltér, így már most akadnak bőven olyan töltőállomások, ahol jóval 400 forint felett tankolhatunk: a dízelesek, és a benzines autót hajtók is belefuthatnak már 450 forint közeli literárba. Ha pedig a prémum termékeket nézzük, van, ahol a csúcs az 500 forintos literenkénti árat súrolja.

A héten szerdán és ma is drágultak az üzemanyagok. Ma a Mol Nyrt. bruttó 4 forinttal emelte a 95-ös benzin és bruttó 5 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát. Az emeléssel a benzin literenkénti átlagára 392 forintra nőtt, a gázolajé pedig 402 forintra emelkedett. Vagyis a 2012-es csúcstól, amikor egy liter átlagosan 451 forintba került, még az átlagárat nézve messze vagyunk.

Hajósi Péter, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója szerint nem érdemes megrohamozni a kutakat, az emelkedést ugyanis a hirtelen megugró olajár miatt mérséklődő keresletnövekedés, az amerikai dollár erősödése, a Trump iráni szankcióival szembeni európai és ázsiai ellenállás, és az OPEC soron következő ülésének várható kvótaemelése mind fékezheti.

Loading...

A fenti táblázatban az országos összesítést láthatjuk. Mi megnéztük, hogyan alakulnak az üzemanyagárak Budapest 50 kilométeres vonzáskörzetében. A gázolaj ára 2012. január közepén volt a legdrágább, átlagosan 449 forintba került literje. Ettől még messze vagyunk, de vannak már olyan kutak a főváros környékén, ahol már csak egy hajszál választ el attól, hogy ismét ennyit kelljen fizetnie a dízelek tulajdonosainak. A fővároshoz közeli, legdrágább benzinkutakon már 445,9 forintot is elkérnek ugyanis a gázolaj literéért, és a második legdrágább kúton is 434,9 forintba kerül egy liter. A legolcsóbb kutakon 371,9 forint egy liter gázolaj, de találtunk olyan helyet is, ahol 382, a harmadik legolcsóbb helyen pedig 384 forintot kell fizetni.

Ha a benzint nézzük, a Budapest környéki legdrágább kutakon most 440,9 forintot, a második legdrágább helyen 434,9 forintot, a harmadik legdrágább kúton pedig 433,9 forintot kell fizetni a benzin literéért. Legolcsóbban egyébként Budapesten az egyik 18. kerületi kúton úszhatjuk meg a tankolást: ott 364,9 forint a benzin. A főváros 50 kilométeres körzetében pedig Albertirsán a legolcsóbb a benzin, ott literéért 363 forintot kérnek.

Az egyébként a szakportál adatait megnézve jól látható, hogy az M7-es, M5-ös és M1-es autópályák mentén működő benzinkutak a legdrágábbak. Aki például a Balatonra tart, jobban jár, ha nem sztrádán áll meg, hanem inkább letérve arról bemegy valamelyik településre tankolni. A példa kedvéért: az M7-es autópályán, Budapesttől mintegy 23 kilométerre az egyik benzinkúton 440,9 forint a benzin litere, ám ugyanazon kúthálózat egy benzinkútján, Székesfehérváron 392,9 forintért tankolhatunk. Ha úgy számolunk, hogy 40 litert tankolunk, akkor az autópályán 17636 forintot, míg a 40 kilométerre arrébb lévő benzinkúton 15716 forintból úszhatjuk meg a dolgot. Itt persze azért nincs óriási különbség.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nézzük, mi a helyzet, ha kicsit eltávolodunk a fővárostól, illetve abból indulunk ki, hogy valaki Egerből tart Budapestre. Ha valaki az M3-ason, a Füzesabonyhoz közeli benzinkúton áll meg,  421,9 forintot kell fizetnie a benzinért. Ellenben ha néhány kilométerrel odáébb áll meg, de az autópálya mellett, ott pár forinttal olcsóbban megúszhatja, de nem lényeges a különbség: 419,9 forintot kell fizetnie. Viszont ha letér valaki Hatvannál, az Elkerülő úton már a benzin literét 387,9 forintért kapja meg. Vagyis ha 40 literes tankolással számolunk, az első esetben 16876, a második esetben 16796, a harmadik esetben pedig 15516 forintot kell fizetni.

Első ránézésre az 1360 forintos különbség nem tűnik soknak, de ha azt nézzük, hogy abból még plusz 3 és fél litert benzint vásárolhatunk, már érdemes elgondolkozni, hogy inkább beiktatunk néhány plusz kilométert és az olcsóbb kútnál tankolunk. Mielőtt tehát útnak indulnánk, érdemes kicsit kutakodni a neten, megnézni az árakat, hiszen az autósok 50 forintos különbséget is tapasztalhatnak az egyes töltőállomások árai között.

Címkék:
utazás, benzin, gázolaj, tankolás, budapest alapkezelő, benzinár, benzinár emelkedés, mol nyrt.,