Ingyen utazhatják be Európát a 18 évesek: háromszáz magyar már idén indulhat

24.hu2018. május 4. 09:34

2014-ben két német fiatal keresztülvonatozta Európát. Innen jött az ötlet: kapjon minden európai 18 éves ingyen vonatjegyet, hogy megismerhessék a kontinenst. Úgy néz ki, a dolog valóra is válik. Most ott tartunk, hogy 700 millió eurót, azaz nagyjából 220 milliárd forintot szánna a tervre az EU a következő költségvetési ciklusban. Azonban ezt még az Európai Parlamentnek és a tagállami parlamenteknek is meg kell szavaznia - írja a 24.hu.

Az ingyenes Interrail program jelenleg is fut, igaz, csak tesztüzemben, de 2017-ben hétezer fiatal vehetett részt a kezdeményezésben. Viszont a jelentkezők körét nagyon megszűrték,a jegyeket azoknak osztották ki, akik részt vettek a világ legnagyobb oktatói hálózatának számító eTwinning programban - írja a 24.hu.

Úgy tűnik viszont, hogy hamarosan jóval többen élhetnek az ingyen utazás lehetőségével. Szerdán mutatta be Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke az EU 2021-2027-es ciklusának költségvetés-tervezetét, ebből látszik, hogy a jövőben a jelenleginél jóval több pénzt szánnak a programra.

Ráadásul már idén háromszáz magyar élhet a lehetőséggel:

a jelentkezés május végén indul, június 27-én zárul, és július 7-én már indulhatnak is azok, akiket kiválasztanak.

Címkék:
utazás, európa, ingyen, fiatalok, jean claude juncker,