Brutális tarifaemelkedés a budapesti taxiknál: ennyiért utazhatsz júliustól

MTI2018. április 25. 16:00

A Fővárosi Közgyűlés szerdán a 3-as metró további állomásainak speciális akadálymentesítéséről döntött, valamint megszavazta a budapesti taxik tarifájának emelését is.

A képviselők az ülés kezdetén egy perces néma felállással emlékeztek a közelmúltban elhunyt Demján Sándor üzletemberre, aki 2003 óta Budapest díszpolgára. Ezután határoztak úgynevezett ferdepályás liftek építéséről a 3-as metró öt állomásán, ennek eredményeként a vonal húsz állomásából tizennyolc akadálymentesen megközelíthető lesz.

Eldőlt az is, hogy júliustól drágább lesz Budapesten taxival utazni. A taxisok javaslatára módosított rendelet szerint 

a jelenlegi 450 forintos alapdíj 700 forintra emelkedik, a a kilométerdíj 280-ról 300 forintra nő, a percenkénti várakozás díja pedig 70-ről 75 forintra.

A közgyűlés döntése alapján szeptemberben kezdődhetnek meg a Lánchíd felújítási munkálatai, amelyek várhatóan 2021 június végére fejeződnek majd be. A felújítása tartalmazza a közúti pályalemez és a járdakonzolok teljes elbontását és újjáépítését, valamint a megmaradó acélszerkezetek javítását és korrózió elleni védelmét. Ezeken kívül pedig a gyalogoskorlátok műemléki felújítását, a kőfelületek javítását és tisztítását, a köz- és díszvilágítás korszerűsítését, a Duna-meder szükség szerinti rendezését, a hídfőkben lévő gyalogos-aluljárók szélesítését, a hídfő lépcsőinek átépítését, a hídfők helyiségeinek felújítását és lehetőség szerinti hasznosítását is.

Az előzetes napirendi javaslattal ellentétben mégsem döntöttek a városnéző buszok üzemeltetésére vonatkozó koncessziós szerződésről és a több kerületet érintő új parkolási fizetőövezetek kialakításáról szóló előterjesztésekről. Ezek a kérdések várhatóan májusban kerülnek a testület elé.

Borítókép forrása: MTI Fotó / Balogh Zoltán
Címkék:
utazás, közlekedés, taxi, főváros, demján sándor, közgyűlés,