Autósok, figyelem! Óriási változás jön a közlekedési bírságoknál

Pénzcentrum2017. szeptember 22. 16:55

Szankciótörvényt tárgyal az országgyűlés, mely többek között a közlekedési szabálysértések után járó büntetéseket is szabályozni fogja. Lesz fokozatosság, de nem minden esetben. Mutatjuk, mi várható.

Közigazgatási szankciókról tárgyal a Parlament, szúrta ki a hvg.hu. Ezen szankciók közé tartoznak majd a közlekedései bírságok is, az új törvény várhatóan a fokozatosság elvét követi majd. Az egyes szankciók a következő sorrend szerint alkalmazhatók majd, szabálysértések esetén:

  • 1. Figyelmeztetés
  • 2. Közigazgatási óvadék
  • 3. Közigazgatási bírság
  • 4. Tevékenységtől való eltiltás
  • 5. Elkobzás

Ezt a fokozatosságot nem lehet majd alkalmazni azokban az esetekben, amikor életet és testi épséget veszélyeztet egy súlyos közúti szabálysértés

A törvényjavaslat szerint ebbe a kategóriába fog tartozni, többek között a gyorshajtás, a biztonsági öv használatának mellőzése, a piroson áthajtás, az ittas vezetés, a vasúti átjárón való szabálytalan áthajtás, a kötelező haladási irány megszegése és az autópálya leállósávjának jogosulatlan igénybevétele.

Ha elfogadják a törvényjavaslatot, az 2018. január 1-től fog hatályba lépni. A bírságok mértéke a jelenlegi állapot szerint 10 és 800 ezer forint között szóródik.

Címkék:
utazás, közlekedés, szabálysértés, autós, vezetés,