Csalás miatt nyomoznak a Green Holidays ügyében

MTI2017. július 11. 16:00

Csalás bűntett elkövetése miatt ismeretlen tettes ellen nyomozás indult a rendőrségen a Green Holidays csődje ügyében - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság. De a fővárosi kormányhivatal fogyasztóvédelmi hatósága is vizsgálatot folytat az indulhatunk.hu oldalt üzemeltető SzállásOutlet Kft.-vel szemben, miután a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) korábban bejelentést tett az oldal szolgáltatásainak értékesítésével kapcsolatban - közölte a fővárosi kormányhivatal.

A MUISZ hétfőn sajtótájékoztatón közölte: a Green Travel irodát tavaly törölték az utazásszervezők nyilvántartásából, amely azonban a működés megszüntetése helyett a tevékenységi kör bővítésével átalakította a Green Holidays irodát. A Green Holidays utazásszervezési engedélyének megszerzése előtt egy utazásközvetítő cég az utazási csomag részeit jogellenesen, elemekre bontva értékesítette az indulhatunk.hu oldalon

. Az utasok két különböző céggel szerződtek, ami alkalmas a fogyasztók megtévesztésére.

A MUISZ 2016 végén levélben hívta fel az engedélyezési hivatal figyelmét, hogy a Green Travel árualapját értékesítik, szabálytalanul, több külön szerződéssel, külön számlázással.

A kormányhivatal kedden megerősítette: a MUISZ tavaly december 9-én tett bejelentést a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatalhoz (MKEH) az indulhatunk.hu oldallal kapcsolatban. Az oldalt üzemeltető cégnél lefolytatott hatósági helyszíni ellenőrzés feltárta, hogy a weboldalon utazási csomagként (azaz két szolgáltatási elemet tartalmazó csomagként) hirdetett szolgáltatásokat valójában nem egy szolgáltató nyújtja. Így az ügyletben szereplő egyik cég tevékenysége sem merítette ki a jogszabályok szerinti utazásszervezői tevékenység definícióját, ezért az MKEH megállapításai szerint jogosultság nélküli utazásszervezői tevékenységet nem végzett egyik szolgáltató sem. Mivel azonban a honlapon közzétett információk alkalmasnak tűntek a fogyasztók megtévesztésére, a hatóság a Gazdasági Versenyhivatalt kereste meg az eset kivizsgálása miatt - írták.

Közölték: a SzállásOutlet Kft.-vel szemben a Fővárosi Kormányhivatal fogyasztóvédelmi hatósága jelenleg vizsgálatot folytat, amelyben azt vizsgálja, hogy a honlapon levő tájékoztatásokkal, illetve azok hiányával folytat, illetve folytatott-e tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A Green Holidays Kft. július másodikán vasárnap kora este jelentett fizetésképtelenséget. A társaság szervezésében aznap délelőtt még elindult egy magyar csoport Budapestről charterjárattal a törökországi Antalyába, de lefoglalt szálláshelyükre már nem jutottak el. Múlt szerdán minden utas hazaérkezett Magyarországra.

A biztosítási szerződés feltételei alapján az Uniqa Biztosító az utasokkal szemben 500 millió forint erejéig teljesíti a Green Holidays irodát terhelő fizetési kötelezettségeket. Az Uniqa Biztosító Zrt. múlt csütörtökig közel 2000 kárbejelentést fogadott és több mint 83 millió forintot fordított a Green Holidays csődje miatt nehéz helyzetbe került utasok megsegítésére. A vagyoni biztosítékból a Törökországban ragadt utasok hazaszállítását, a kényszerű kint tartózkodás költségeit, illetve a már befizetett utazások előlegének, illetve részvételi díjának visszatérítését fizették. Vasárnap estétől szerdáig közel 800 károsultnak segített hazajutni a biztosító cég. A szállásra fordított költségek eddig 26 millió 253 000 forintot tesznek ki, a biztosító 4 repülőjáratot foglalt, erre több mint 57 millió 150 ezer forintot fordítottak.

A biztosító augusztus 1-jéig fogadja a további kárbejelentéseket.

 

Címkék:
biztosítás, utazás, rendőrség, csőd, utazásszervezés, utazási iroda, fogyasztóvédelem, nyomozás, védelem,