Durva: nálunk 88 ezer a létminimum, Svájcban 630 ezer forint a szegénységi küszöb

hvg.hu2017. május 23. 18:00

Aki havonta Svájcban 633 ezer forintnál kisebb jövedelemmel rendelkezik, azt szegénynek tekintik. Az alpesi országban ugyanis a szegénységi küszöb egy egyedülállónak 2239 svájci frankos havi jövedelem.


Riadót fújt a svájci konföderáció statisztikai hivatala. A most közzétett legfrissebb adatok szerint ugyanis a Svájcban szegénynek tekintettek aránya eléri a hét százalékot - írja a hvg.hu.  A 2016-ban végzett hasonló felmérés viszont még csak 6,6 százalékot mutatott ki.

Az alpesi országban a szegénységi küszöb egy egyedülállónak 2239 svájci frankos havi jövedelem. vagyis, azt, aki Svájcban havonta 633 ezer forintnál kisebb jövedelemmel rendelkezik, szegénynek tekintik. Egy kétgyermekes család akkor él a szegénységi küszöb alatt, ha a havi bevétel nem éri el a 4 ezer svájci frankot.

Ugyanakkor Svájc Magyarországhoz képest jóval drágább, magasak a megélhetési költségek is. A hvg.hu megemlíti, hogy Genfben egy szerény képzettséggel és alapfokú angoltudással rendelkező éttermi pincér 4 ezer frankot keres, de egy egyszobás kis lakás havi bérleti díja nagyjából 1500 frank. Svájcban ugyanakkor már az is szegénynek számít, aki nem tud minden nap friss gyümölcsöt, zöldséget fogyasztani, vagy nem tud havonta néhányszor étterembe, színházba, koncertre menni.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az EU által alkalmazott kockázati index szempontjából is érdemes megnézni Svájcot. Ez a lakosság azon hányadát jelöli, amely esetleg szegénységbe csúszhat az adott ország normái szerint. Svájcban ez a szám 15,6 százalék.

Címkék:
utazás, szegénység, létminimum, penzcentrum, szegény,