8 százalékos minimálbér-emelésért harcolnak a szakszervezetek

Pénzcentrum2016. október 25. 09:30

Közös bérajánlást fogalmaznak meg a szakszervezetek a szerdán folytatódó jövő évi bértárgyalásokra. A minimálbért 8, a szakmunkás-bérminimumot 13 százalékkal emelnék meg. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) álláspontja szerint azonnal el kell kezdeni a járulékcsökkentést a legnagyobb GDP-növelő szektorokban, úgy vélik, csak így tartható fenn az ország versenyképessége a jövőben - írja a Magyar Idők.


A VOSZ szerint a minimálbérek növelése azért is érdek, hogy nagyobb legyen a bértávolság a közmunka és a munkaerő-piaci alsó kategóriák között, mert ez munkára ösztönözné az embereket. A Liga Szakszervezetek pedig arról tájékoztatta a lapot, hogy az valószínűsíthető, hogy többlépcsős modellben épülhet be a tervezett járulékcsökkentés a bérekbe, mert első évben még a munkáltatónak nem lesz kötelező a fizetésekbe visszaforgatnia a tehercsökkentést.

A kormányzati számítások szerint a 8 és 13 százalékos emelés a minimálbér 120, a szakmunkás bérminimum 145 ezer forintra emelkedne. A versenyszférában 807 ezer munkavállaló fizetése emelkedhet, évente ezzel 111 milliárd forintos bértömeg-növekedést eredményezve.

Címkék:
karrier, fizetés, bér, minimálbér, minimálbér-emelés, szakszervezet, munkaerőpiac, bérminimum,