Mutatjuk, mire ment el 110 millió a MÁV-nál

Pénzcentrum/Index.hu2016. augusztus 3. 17:30

Miután tavaly a késések miatt összesen 110 milliós kártérítést volt kénytelen kifizetni 12 ezer utasának a MÁV, idén sikerült kicsit összeszednie magát a nemzet vasúttársaságának. Az első hat hónapban ugyanis már csak 5,5 millió átalány-kártérítést kellett kifizetniük - derült ki a Kisalföld cikkéből.


Ebből 2 273 455 forint volt belföldi, 3 219 454 forint nemzetközi vonatok késése után kifizetett kártérítés. A Budapest-Győr-Hegyeshalom vasútvonalon 332 kártérítési igényt rögzítettek, és Győr-Moson-Sopron megyében késésekért közel 1,3 millió forintos mínuszt volt kénytelen elkönyvelni a MÁV.

A szabályok szerint a MÁV-nak a helyjeggyel, pótjeggyel, valamint pót- és helyjeggyel igénybe vehető vonatok esetében 30 perc késéstől kell visszatérítést fizetnie. Magyarán az InterCity és az Expressz vonatok, a gyors- és sebesvonatok, valamint a nemzetközi távolsági járatok (EuroCity, Railjet, EuroNight) esetében jár a kártérítés.

Ha az érintett utasok erre igényt nyújtanak be, a menetjegy árának 25 százalékát kötelesek visszafizetni a 30 és 119 perc közötti, 50 százalékát pedig 120 perces vagy azt meghaladó késés esetén - írta a Kisalföld.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Címkék:
utazás, MÁV, Budapest, vonat, pályaudvar, vidék, kártérítés,